Åre är så nära ett svenskt nationellt skärmflygcenter man kan komma. När Åre är som bäst finns inget att jämföra med i Sverige. Fantastisk termikflygning, Europas största hanggryta, och till och med våg ibland. Du är inte en riktig skärmflygare förrän du flugit i Åre.

Förutom perioder av starka västvindar och regn från norska kusten, erbjuder Åre fin flygning året runt. Det finns starter i de flesta vindriktningar, och bra transporter till dem. Det finns en komplett guide till starterna i Åre på Skysports webbplats (se länken nedan). Här är en kort orienterande sammanfattning över de starter vi använder mest.

Hummeln. Tre starter i lika många väderstreck på Mörvikshummeln drygt 500 m över byn. När liftarna inte går kan man köra bil upp till starten. Det funkar faktiskt numera med personbil under sommarhalvåret. även om en tungt lastad framhjulsdriven bil inte rekommenderas.

1000 meter berg. Det är den stora starten mot syd alldeles öster om kabinbanans toppstation, knappt 1000 meter över byn. Här är det också ett fint hang. Den här starten är alltid fint preparerad. När det blåser frisk sydlig vind händer det att det bildas våg över Renfjället på andra sidan Åresjön och andra fjäll söderut, med följden att det blir ett starkt lyft framför Åreskutan och långt ut över Åresjön.

Rappet. Om det blir sned eller för stark vind på 1000 meter kan man gå ned på västra sidan där det finns starter mot väst och syd. Den som används mest kallas Röda rappet och vetter mot väst.

Tväråvalvet. När det blåser nordväst i Åre får alla skärmflygare glasartad blick. Hanga i Tväråvalvet! Fortsätt till fots snett upp till vänster från Kabinbanans toppstation, så kommer du till den gigantiska gryta som kallas Tväråvalvet. Man startar någonstans på kanten, beroende på hur stark vinden är, och kan sedan hanga nästan hur högt som helst. Svårigheten är att komma ned. På vintern, om man säkert vet att snötäcket är tjockt, är det ett bra ställe att leka på låg höjd och lära sig precisionsflygning. Försiktighet är på sin plats så man inte kommer för långt upp och blåser över Åreskutan.

Stendalen. Stendalen är så att säga Tväråvalvets fot. Och när det blåser för mycket för Tväråvalvet, särskilt om vinden drar mot väst, är Stendalen ofta lagom hårt att hanga i. Problemet är att ta sig dit, men då brukar Skysport ordna transport med skoter och släde från Olympialiften. Lika kul som längre upp i Tväråvalvet bra dagar.

Draklanda. All landning sker på Draklanda, fältet vid Olympialiftens dalstation där Skysport ligger, eller på isen.

Åre by har utvecklats mycket de senaste åren, och man riskerar inte längre dör av tristess när det inte är skärmflygväder. Särskilt på sommaren är skillnaden stor. Förr var Åre helt dött på sommaren, men med ökad sommarturism, med downhillcyklingen som en av många drivkrafter, har det blivit roligare i Åre även när man inte flyger.

Boende går att ordna hos Skysport eller i lägenheter i närheten. Det kan vara klokt att satsa på boende nära Draklanda, där man även kan ta Olympialiften upp på berget.

Hitta dit

Med tåg: X2000 eller nattåget till Åre är en självklarhet för den som inte har barnvagnar eller tandemskärmar att släpa på. Kolla möjligheten att köpa billiga biljetter på Tradera när det inte är högsäsong.
Med bil: I dåligt väder och/eller mörker är E4–E14 det bästa alternativet. Det är kortare väg väster om Storsjön, via E4–Rv84–Lv294 (genvägen mot Ytterhogdal) Rv45–Lv321 (ta av vid Svenstavik) och bakvägen upp till E14. MEN: det är mycket vilt på denna väg, och Fenix-flygare har kraschat både älg och ren här. Vägen rekommenderas endast i dagsljus, i dåligt väder är den tröttande och farlig.

Användbara länkar

Enirokarta
Skysport
Skysports flygställeguide
Åre Drak- och Skärmflygklubb
Skistar
Mitt i Åre – lägenhetsuthyrning
Åre turistbyrå
Åre Bike Park
Holiday Club
Tradera kategori tågbiljetter Stockholm–Storlien

Skrivet av Björn Hårdstedt i april 2008