Sverige

Översiktskartan visar Sveriges kanske mest besökta flygställen. Klicka på vindstrutarna för en beskrivning samt vägbeskrivning. Det går att panorera och zooma i kartan.

A
B
C
D
Branäs-Sysslebäck
Dundret
Gesundaberget
Gränna-Brahehus
  E
F
G
H
Hovs Hallar
Kåseberga-Hammar
Orsa-Tallhed
Ravlunda
  I
J
K
L
Rosenlundsbankarna/Elmia
Rörtången
Sälen
Tjuvkil
  M
N
O
P
Vindeln
Växjö
Åre
Örebro

Branäs

Branäs ligger i Klarälvsdalen, och erbjuder Sveriges enda riktiga alpina väder – på gott och ont: ofta kass på vintern, med backvind vilken sida dalen man än försöker starta på, men fantastiskt bra på sommaren. Inga höjdrrestriktioner finns heller, och det finns dom som flugit hela 14 mil norrut från Branäs.

Gesundaberget

Gesundaberget kallas ibland för "Stockholms närmaste berg". Det ligger nära Mora i Dalarna, 35 mil från Stockholm. Skidbacke på vintern, utsiktsberg på sommaren, med sittlift som går under stora delar av året. Fallhöjd 270 meter. Över berget bildas bland en "skorsten" av termik, som får hjälp av sjöbrisen från Siljan.

Gränna-Brahehus

Gränna-Brahehus vid Vättern är ett klassiskt hangställe dit man åker när det blåser nordväst. Hela området från Gränna till en bit norr om Brahehus utgör ett gigantiskt hang som lyfter dig 200 meter över starten i rätt förhållanden.

Hovs Hallar

Hovs Hallar är ett vackert naturreservat på Bjärehalvöns norra sida. Här finns ett av landets mest spektakulära kusthang, som ibland ger lyft flera hundra meter över starten. Lämplig vind är nord, aningen från väst, vilket gör Hovs Hallar till ett bra alternativ om manär på Skåne-semester och har backvind i Kåseberga.

Kåseberga-Hammar

Kåseberga är själva epicentrum för hanglygning i Sverige. Här finns de allra bästa och smörigaste kusthangen. På kuststräckan från Löderup, förbi Kåseberga och Hammar bort mot Ystad finns möjlighet till flyging i skiftande vindriktning och styrka. 

Orsa-Tallhed

Strax norr om Orsa ligger Sveriges bästa skämflygfält för distansflyg. Här har flera svenska rekordflyg börjat. Det finns ofta vinschresurser på plats.

Ravlunda

Ravlunda ligger på den skånska ostlusten, i Hanöbukten. Det är ett långt hang för rak ostlig vind. Det är jättefint när det funkar, men har lite dåligt rykte för att orsaka många bomkörningar pga den s k "Ravlunda-effekten", ett meteorologiskt fenomen som medför att det ofta blåser mindre vid kusten än vad prognoserna säger.

Rosenlundsbankarna/Elmia

Rosenlundsbankarna i Jönköping är ett 50 meter högt nordhang med stupstart. Det är ganska långt att köra från Stockholm, men brukar användas som reserv om man velat flyga i Gränna och vinden vrider mot nord.

Sälen

Sälen är ett av få flygställen i Sverige med riktiga berg som branta nog att flyga ifrån. Stället är underskattat, och skulle nog vara mer besökt om inte körningen upp var så jobbig. Både på vintern och sommaren kan det bli fin flygning. Hundfjället erbjuder hangmöjligheter på båda sidor. Sydsidan är en riktig vildmarksupplevelse.

Åre

Åre är så nära ett svenskt nationellt skärmflygcenter man kan komma. När Åre är som bäst finns inget att jämföra med i Sverige. Fantastisk termikflygning, Europas största hanggryta, och till och med våg ibland. Du är inte en riktig skärmflygare förrän du flugit i Åre.