Härkeberga är vårt sommarfält i Uppland. Byn är känd för sin kyrka med berömda takmålningar, och ligger i ett mysigt kulturlandskap med kuperad terräng, runstenar och byar med vackra timrade hus. Här finns fina möjligheter till termikflygning och sträckflygning i flera väderstreck.

Nytt läge 2015

Vi höll tidigare till på det flygfält som tillhör Härkeberga Prästgård. Men efter att det blivit en ny ägare till fastigheten 2014 blev situationen snabbt ohållbar och vi tvingades lämna de inarbetade stråk vi delvis själva byggt. Planen är nu istället att bygga upp nya stråk på annan mark runt byn. Under 2015 har vi haft en provisorisk lösning med ett kortare ost-väst-stråk på byns västra sida, och det är också här som vi planerar för en ny permanent lösning med ett stråk som blir lika långt som det vi hade på flygfältet med förlängningen in i Lones fårhage. Infarten till parkering sker i kurvan som syns i bildens högra del, ned mot ladan vid åkerkanten. Där ligger vår start vid västvind.

Det finns fräscha toaletter uppe vid klockstapeln. Förstärkningsfrukost kan man skaffa till exempel på Preem i Ekolsund.

Det går bra att övernatta på Långtora segelflygfält ett par km norrut. Trevlig restaurang i Örsundsbro en bil åt nordost.

Flygområdet

Härkeberga ligger i segelflygsektor Enköping Nord som ofta kan öppnas till FL60. Norrut blir det ännu högre i tak när man kommer in i de segelflygtäta delarna av Upplandsslätten. Långtora flygfält ligger inte längre bort än Åkers Styckebruk från Malmby, och blir säkert ett populärt mål för mini-distanser, med goda möjligheter att kurva med segelkärror. Söderut tar det stopp efter ett tag, men ännu har ingen till exempel utnyttjat möjligheten att flyga in och ta termik över centrala Enköping. FL60 gäller även där. På länken "Madsens luftrum" nedan kan man se exakt hur flygsportsektorerna ligger.

Hitta dit

Med lokaltrafiken: Det går faktiskt att åka med lokaltrafiken nästan hela vägen från Stockholm till Härkeberga. Ta pendeln från Stockholm C mot Bålsta. Tåget tar 45 minuter. Från Bålsta går buss 803 till Skolsta varannan timme. Det är det lilla samhället vid korsningen med bensinmack och pizzeria, som man kör genom på väg till Härkeberga när man korsar gamla E18. Därifrån är det bara några km till Härkeberga och man kan säkert få skjuts med någon eller bli hämtad. Bussresan tar 20 minuter. Man kan också ta tåget till Enköping och be någon hämta.
Med bil: Kör E18 mot Enköping. Sväng av motorvägen vid Grillby och ta höger mot Uppsala. Följ den vägen utan att ta av någonstans (följ alltså inte skyltningen mot Uppsala eller Örsundsbro). Vägen är lite krokig på några ställen, men fortsätt bara, så kommer du fram. Man passerar en OKQ8-mack vid korsningen med gamla E18 i Skolsta, då är det vara 3 km kvar. Avstånd till Härkeberga från Norrtull: 65 km. Kör in till flygfältet EFTER att ha passerat Härkeberga Prästgård, till vänster ned mot en lada.

Reseplanerare för buss mellan Bålsta och Skolsta

Användbara länkar

Madsens luftrum
Härkeberga kyrka
Kaplansgården (Nordiska museet)