Ekholmsnäs är en av de klassiska skärmflygbackarna i Stockholmsområdet. Den ligger på en kulle långt ut på Lidingö, med vacker utsikt över inre skärgården. Under en period låg en golfutslagsbana i nedre delen av backen, men den har nu vridits 180° och det är åter fritt fram för skärmflyg i backen, i första hand när skidanläggningen inte är öppen.

Ekholmsnäsbacken har en väldigt intressant profil som gör den suverän både för nybörjare och erfarna piloter. Den är ganska flack längst ned, och blir allt brantare upp mot toppen. Det öppnar för säkra nybörjarflyg, där man kan pröva att starta allt högre upp i backen när man känner sig säker. För "spitzenpiloterna" ger profilen en bra kompression av vinden och ett mäktigt lyft över toppen. Det blir också ofta termiksläpp här, och det finns dem som varit över 100 meter över toppen.

Det är värt att påpeka att det inte råder någon form av "flygförbud" i backen eller att det någonsin skulle ha fattats ett sådant beslut. Det fanns en period då utslagsbanan för golf låg riktad upp i backen, och vare sig golfentreprenören eller kommunen ville att vi skulle flyga i backen. Eftersom bollarna nu slås i andra riktningen försvann det problemet, och vi har fått klartecken att flyga igen. Men tänk på att det nu istället slingrar sig en niohålsbana runt backen. Och även om man enligt allemansrätten (tolkad av Golfförbundets egna jurister) har rätt att beträda delar av en golfbana, så har man inte vare sig rätt eller anledning att klampa in på green eller i övrigt störa. Extra artighet ute på Ekholmsnäs skadar alltså inte. Problem i något avseende får gärna rapporteras till Fenix styrelse.

OBS: var noga med reglerna, särskilt hur man går upp till starten. VIKTIGT: Gå alltid upp på backens norra sida, alltså längs liften till vänster i bilden ovan. Annars stör man golfbanans nionde hål, vilket skapar bad-will. Parkera nere vid klubbstugan och titta gärna in och hälsa så de vet att det är flygare i backen.

Hitta dit

Med T-bana och buss: Röda linjen till Ropsten, därifrån buss 201 till Stockby och 2 km promenad.
Med bil: Kör över Lidingöbron, ta vänster vid första rondellen. Ta sedan Vasavägen höger mot Stockby. Efter "Hantverkshuset" sväng vänster i rondellen vid ridhuset och följ skyltar mot Ekholmsnäs och skidbacke. Parkera vid golfens klubbstuga. Korsa backen och gå upp mot toppen på "andra sidan", alltså längs liften på backens norra sida. Gå absolut INTE upp i backen på den sida som ligger närmast parkeringen, då blir golfarna sura.

Användbara länkar

Ekholmsnäs Golf

Uppdaterat av Björn Hårdstedt i november 2015
Foto: Lennart Karlsson