Långtora – nästan som en klubblokal

langtora 0626

I Fenix brukar vi säga att "luften är vår klubblokal" (och det var VI som hittade på det uttrycket). Men vi har ingen klubblokal på marken. Utom ibland. När vi hälsar på i Långtora, på Stockholms Segelflygklubbs flygfält några kilometer norr om Härkeberga, är det nästan som att vi har en lokal, för här känner vi oss väldigt hemma. Det finns möjlighet att övernatta bekvämt med komplett kök, dusch och bastu. När vi är två dagar i rad på Härkeberga är övernattning på Långtora ett överlägset alternativ till motorvägarna mot Stockholm. Fenix bjuder sina funktionärer på övernattningen, annars kostar det bara en hundring.

Sedan 70-talet och flytten från Skarpnäck är Långtora hemmafält för Stockholms Segelflygklubb (SSFK). Sedan Fenix 2007 flyttade från Malmby till Härkeberga har vi tillbringat många lördagkvällar här. Det tar fem minuter i bil från Härkeberga, och sedan infinner sig det stora lugnet. Ofta är det ganska tomt när vi kommer, eftersom det tar längre tid att stänga ett segelflygfält. Så när vi sitter nyduschade med ett glas vin i handen på verandan i solnedgången kommer segelflygarna indroppande från fältet runt hörnet.

langtora 0630

Dörren till bostadsbaracken är alltid öppen. Där finns badrum och enklare kök. I huvudbyggnaden finns ett komplett kök med fler kylar och frys och alla husgeråd du kan behöva.

Det funkar så här, att man går in i bostadslängan till höger och bokar ett rum genom att skriva Fenix medlemsnummer på den lista som sitter på varje rumsdörr. Numret får du från någon i styrelsen. Om du är funktionär i ett fältteam bjussar Fenix på övernattningen (vi faktureras på vårt medlemsnummer), annars betalar du 100 kr till Fenix fältkassa eftersom det inte går att betala med kontanter på plats. Vi faktureras av SSFK.

langtora 0631

Ta med egna sängkläder. Det brukar finnas täcken och kuddar så det räcker – man kan få leta runt i rummen.

Det bästa av allt är att segelflygarna i SSFK alltid blir glada när vi kommer. Och om det är fest på gång är vi alltid välkomna. Ett datum att markera i varje års almanacka är Stockholm Segels kräftskiva, som vi några gånger har ordnat tillsammans.

langtora 0608

Alltid fullt ös till sent på natten när det är kräftskiva på Långtora.

Glöm inte bort att det nästan alltid finns möjlighet att ta en provlektion i segelflygplan på Långtora. Det hör liksom till flygsportkulturen att ha provat några olika sätt att vara i luften. På Segelflygets dag i augusti varje år kostar det bara 700 kr för vuxna och 500 för barn, men vi brukar få lite rabatt på ordinarie pris hela året. Det händer att vi har gemensam prova på-dag med både skärm- och segelflyg på Långtora-fältet.

langtora 0389

Passa på att prova segelflygning!

Hitta till Långtora: Det finns en grusväg skyltad från Härkebergas västra infart, men den vägen är ofta "tvättbräda" och dammig om det inte regnat. Så man kör istället asfaltvägen som är aningen längre. Från Härkebergas östra infart (vid fårhagen) kör man mot Örsundsbro. När vägen tar slut i en T-korsning tar man vänster mot Långtora. När den vägen tar slut i T-korsning tar man höger mot Äggbod 3 (!) och därefter omedelbart vänster mot Segelflygfält.

Hitta Långtora på karta >>

fhk

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.