Parapedia

Drifthandbok 9.1 (april 2023)

Fenix släpper sin drifthandbok i ny version 9.1. Drifthandboken är Fenix viktigaste styrdokument. Här beskrivs processerna i vår flygverksamhet. Alla funktionärer bör vara väl bekanta med dess innehåll som besvarar de flesta frågor som brukar komma upp. Det skadar inte om också alla medlemmar läser den.

Skriv en kommentar (0 Kommentar)

QR-koder

Ta del av Fenix QR-koder för betalning av vinschdrag (och eventuellt övrigt)

Skriv en kommentar (0 Kommentar)

LINBROTT!

 

linbrott_introAlla har vi väl sett eller drabbats av ett linbrott? Att lära sig att laga vinschlinan är inte särkilt svårt. Det är dessutom en värdefull kunskap att besitta när linbrottet är ett faktum - du kan hjälpa till på fältet - för att allt ska flyta så smidigt som möjligt och alla få flyga så mycket som möjligt!

Skriv en kommentar (7 Kommentarer)

Köstolpen/Nypan

KöstolpenLite info om hur "kösystemet" fungerar och vad du ska göra och vad fältteamet gör. Detta är för att verksamheten ska flyta enkelt och säkert vid starten. Du ska ha en egen "klädnypa" enligt modellen nedan på sidan. Tänk på att "nypan" fyller en viktig funktion för oss som jobbar på fältet.

Skriv en kommentar (3 Kommentarer)

Drifthandbok

Ny Drifthandbok. Drifthandboken är Fenix viktigaste styrdokument. I Drifthandboken beskrivs de viktigaste processerna i vår verksamhet. Alla funktionärer ska vara väl bekanta med dess innehåll. Den nya versionen har nummer 6 och utkom i maj 2020.

Skriv en kommentar (0 Kommentar)

Fenix PPC - GPS-loggning

PPC2014Nu när det är dags för PPC-poäng så tänkte jag skriva några rader om hur man loggar med GPS.
(I år är det så man får sina poäng - de räknas ihop med automatik från er tracklogg på flightlog)

Skriv en kommentar (7 Kommentarer)

Långtora – nästan som en klubblokal

langtora 0630 introI Fenix brukar vi säga att "luften är vår klubblokal" (och det var VI som hittade på det uttrycket). Men vi har ingen klubblokal på marken. Utom ibland. När vi hälsar på i Långtora, på Stockholms Segelflygklubbs flygfält några kilometer norr om Härkeberga, är det nästan som att vi har en lokal. För här känner vi oss väldigt hemma.

Skriv en kommentar (1 Kommentar)

Introduktion till paralogg.seNu kan du få ut mer information från de trackloggar du lägger upp på flightlog. På paralogg.se analyseras termikkurvning och PPC-poäng. Du kan bl a ser hur tight du kurvar (och jämföra dig med tävlingsrävarna) och hur nära du passerat PPC-punkterna.

Skriv en kommentar (3 Kommentarer)

Våra vinschlinor

lina introVåra vinschlinor är det som hjälper oss upp i luften då vi inte har tillgång till berg eller hang. Dessa linor har smått imponerande egenskaper "världens starkaste fiber" och kan nyttjas för många drag om de behandlas rätt.

Läs mer om linorna och vad man inte bör göra med dem nedan.

Skriv en kommentar (2 Kommentarer)

Fältgruppens lathund innehåller uppgifter om vad ett vinschdrag kostar, möjlighet att få bilersättning, övernattning på Långtora och linbrott.

Skriv en kommentar (0 Kommentar)

Konfigurera Yaesu-radio för Åre-repeater

yaesu-repeater-configNär vi är i Åre nyttjar vi ofta Åre-klubbens frekvens istället för 147.200 MHz som vi normalt använder hemma. Detta för att dom i Åre nyttjar en Repeater som förbättrar räckvidden avsevärt i deras bergsmiljö. Denna lilla lathund hjälper dig att konfigurera dom vanligaste Yaesu-modellerna.

Skriv en kommentar (0 Kommentar)

Luftrum i din GPS

flygsportsektorerNär du gör dina distansflyg är det mycket viktigt att du har koll på det kontrollerade luftrummet och vad som gäller för de flygsportsektorer du flyger i. Här följer en kort instruktion hur du laddar din GPS med flygsportsektorer.

Skriv en kommentar (6 Kommentarer)

Fenix fältradio VX-120

fieldradio_introFör radiosamband mellan startplatsen och vinschen på flygfältet har Fenix två s.k. 2-meters apparater (2 m FM Hand Held Transceiver). Fabrikatet är YAESU och modellen heter VX-120. En mycket robust radio, ser ganska simpel ut men när man läser manualen så har den väldigt många funktioner och bra prestanda.

Skriv en kommentar (3 Kommentarer)

Fenix flygradio IC-A6E

flygradio_introFenix har för sin verksamhet ett antal bärbara radioapparater, bl.a. en s.k. flygradio. Vet du hur den fungerar och vilka frekvenser vi använder? Detta är ett måste för alla vinschförare att känna till men gott för allmänbildningen för det stora flertalet.

Skriv en kommentar (0 Kommentar)