Två dagar vid Uttran

Sista helgen före jul bjöd Uttran-backen på finfint flygväder två dagar i rad. Några menade att det var deras bästa flyg i Uttran någonsin. 

I sydvind är det knepigt att planera Fenix flyghelger. Eller också kan man säga att det är lätt. För det finns ju egentligen bara en riktig backe som fungerar, och det är Uttran. Att skutta runt på Gärdet kan vara kul och dess reklamvärde kan inte överskattas, men med rätt vind i Uttran blir det riktiga flyg och till och med några vändor hang om man kommer ut rätt i luften.

Som väl de flesta vet består backen av en enorm övergiven grustäkt vid sjön Uttran, på gränsen mellan kommunerna Botkyrka och Salem. Det fanns en järnvägsstation vid backens fot en gång i tiden, men nu stannar istället bussen där. Hållplatsen heter Uttran och därifrån ser man starten.

Backen har blivit alltmer populär, och när fältteamet utlyser Uttran som dagens flygställe kan det bli riktigt trångt. Trängsel är ju just i år ingenting som rekommenderas, och drygt 20 piloter på plats blev precis lagom för att kunna hålla föreskrivna avstånd för idrottsaktiviteter detta pandemiår. Vädret var gråmulet men bort och friskt utan nederbörd. Några av flygen blev riktigt fina.

Ovan är det Mats Danielsson, 2019 års klubbmästaren som har kommit ut i en fin period och tagit härlig höjd över starten till allas beundran.

Bakom starten är nu den tidigare parkeringen avspärrad och hus byggs. Det har vi vetat om, och det är rätt kul när de boende kommer fram och tittar nyfiket och ställer frågor. Vad vi däremot inte vet är vad kommunen och exploatörerna har för plan för vårt flygområde. Vi har i flera års tid uppvaktat kommunen, och även träffat deras idrottsansvarige, men bollas ändå fortfarande fram och tillbaka mellan förvaltningarna. Uttran är ett alltför fint flygställe för att förstöras, och vi kommer nu att ska intensiteten i vårt arbete.

Extra kul på söndagen var att några av stans hängflygare gjorde oss sällskap. Det bar riktigt fint, och de stod för dagens idrottsprestation när de bar sina flygfarkoster upp till starten från landningen långt där nere. Fem timmars dagsljus gav oss en härlig dag i Uttran, i kommunen som säger sig vara "Långt ifrån lagom". Botkyrka kommun har en möjlighet här att bidra till att bevara och utveckla Uttran-backen som en regional idrottsplats för flygsport, och även som en plats även för annan idrott, rekreation och friluftsliv intill det växande bostadsområdet.

Se Kvistens filmer från helgen: Film från lördag >>  Film från söndag >>

 

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.