Äntligen säsongspremiär på Barkarby

Efter månader av blåst och regn och tekniska "problem" kunde vi äntligen dra igång vårsäsongen på Barkarby. I sprakande sol njöt över 30 närvarande medlemmar av guppig vårtermik och trevligt umgänge.

Barkarby har genomgått stora förändringar under vintern. Alla gamla skruttiga hangarer har rivits, och kvar är nu bara de byggnader som ska bevaras. Vi har tillsammans med övriga flygsportföreningar på området flyttat till en ny fin hangar som vi pysslar med för att göra riktigt fin. Vi har också tagit över fiket tillsammans med de andra föreningarna, och vi delar på kostnaderna. Därför tar vi för vana att låsa upp fiket under våra flygdagar, så alla har tillgång till kök och toa.

Vi har haft ett problem med teknik under vintern sedan ett inbrott i gamla hangaren i höstas. Men nu är all teknik återställd, även Moppo på plats, och Team 1 fick inför helgen 21–22 mars klartecken för att kunna köra en vinschdag om vädret stämde. Lördagen blåste bort, men söndagen såg fin ut. Vårtermik är dock vårtermik, och fönstret kunde vara kort för nybörjare i kombination med friska vindbyar mot eftermiddagen.

Nenne är morgonpigg och såg till att Oskar, Ralph och inlånade Björn H var på plats kl 9 på söndagsmorgonen. Det blev premiär i nya hangaren för teamet. Alla batterier var lite trötta, men med kärlek, startkablar och några svordomar var alla maskiner efter en stund körbara.

Vallen mellan hangarområde och flygfält är åter tilltätad, och man måste ta vägen via vändplatsen genom bommen för att dra in vinschen. Vi hade en bil med dragkrok och använde därför den för att dra vinschen. Gör gärna det så minskas slitaget på Moppo.

Flygdagen inleddes med en samling där vi lovade varandra att flyga försiktigt och tänka på att vi alla är mer eller mindre ringrostiga. Dessutom har vår idrott inte råd vare sig mänskligt eller "propagandamässigt" att generera något intensivvårdsfall under den pressade sjukvårdssituationen.

Alla flög fint, teamet skötte allt med bravur och höll tempo när kön började bygga upp. Framåt halv två ökade styrkan i vindbyarna helt enligt prognos, och vi kunde få våra observationer bekräftade av mätarna på SLB Södermalm. Därför stängde vi för elever, vilket var lite retfullt för några som sett fram emot årets första flyg. Istället blev det många skärmar i luften och fötterna på marken. För de som fortsatte flyga blev det riktigt termiskt och gick att hålla sig i luften länge även med vår begränsade höjd 1 500 fot.

Special event: Roy från Adelsö kom fräsande med sin paramotor och landade efter några svängar över fältet. Det är jättekul med paramotor och vi har ju sagt i år att paramotorer är välkomna att landa och starta på våra vinschfält . Däremot vill vi undvika att ha PM-flygare som ligger och nöter längre tid över flygfälten. Barkarby är ju dessutom ett naturreservat (naturreservat med tunnelbanebygge). Vi vill undvika sådant som allmänheten kan uppfatta som störningar.

Framåt tre blev vädret så starkt att alla kände sig rätt nöjda. Runt 35 flyg, de flesta kom i luften.

Det kan behövas lite markarbeten framöver för att fixa stråket lite jämnare för moppeförarna, i övrigt ser gräsytorna fina ut. Tack team 1 för en fin dag.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.