Stor höstskötsel av vår mesta flygbacke

Susanne, Csaba och Per pustar ut på lördageftermiddagen. Nere på fälten har några packat upp för markträning.

Med två dagars svettigt arbete utfört av både gamla och nya medlemmar, varvat med lite flygning, förvandlades den vildvuxna prärien på Granholmstoppen åter till en välklippt idrottsplats.

Granholmstoppen är vår mesta flygbacke. När vinden kommer från norr erbjuder den både nybörjarflygning och hangmöjligheter, i en vacker frilufts- och idrottsmiljö jämte den fina diskgolfbanan. Men det gäller att sköta backen – ingen gör det åt oss. Å andra sidan har vi rätt fria händer. Det finns en skötselplan för kulturreservatet, och vi fick en gång i tiden väldigt fria tyglar av självaste stadsträdgårdsmästaren.

Vi får alltså hålla backen fri från såväl skräp som störande vegetation. Det är framför allt aggressiva rosenbuskar, gräs och tistlar vi måste hålla i schack. Vi tar också ned en del träd som växer i flygområdet och hotar att bli farliga. Idealiskt är att klippa starterna ett par gånger under växtsäsongen för att hålla gräset nere och förhindra att arter som har ett "bra år" växer upp och förvedas.

Årets värsting – Ängssyra.

I år har vi dock slarvat med skötseln. Gräset har växt högt, och hela backen varit täckt av ängssyra, en art som dock har den sympatiska egenskapen att den torkar och lätt smulas sönder när den blommat ut. Värre är att nyponbuskarna tagit sig ton på nordostsidan.

Skärmflygarnas fiende # 1 – nyponrötter, och bästa motmedlet.

Helgen 21-22 september stod det tidigt klart att det skulle bli för hårda höjdvindar för någon njutbar vinschning. Men soligt på lördagen och vindar i nordliga kvadranten bägge dagarna. Hög tid för en skötselhelg på Granholmstoppen resonerade teamet bestående av Tolvan, Prez och nyblivne SM-guldmedaljören Håkan. Med lite tur skulle det även kunna bli lite flygning.

Vicepresident Staffan släpar nyponbuskar till den sista vilan.

Vi hade tillgång till röjsåg, sågar, yxor, ett par liar och en nyfixad Klippo (tack Lelle!). Eftersom det såg ut att kunna bli flygning eller åtminstone balanseringsväder bjöd vi också speciellt in årets alla nya medlemmar, med beredskap att kunna ge dem en introduktion på flygstället och lite coachning. Och en insyn i hur vi jobbar för att vårda våra flygställen.

Det ska direkt sägas att flygningen blev vi blåsta på på lördagen, för den utlovade nordvästvinden visade sig snarast vara ren backvind. Den räckte dock till markhanteringsövningar nere på fälten för de många nybörjare som kommit.

Tolvan och en röjsåg – dåliga nyheter för sly och förvedat ogräs.

Uppslutningen blev god och resultatet överväldigande. På två dagar och uppskattningsvis 150 arbetstimmar förvandlades den vildvuxna prärien som toppen tillåts bli under året, till välklippta startplatser i tre riktningar längs hela kullens topp. Massor med nedhuggen nyponsly forslades bort, och det är nu riktigt fint inte bara i sluttningen utan även i bakkant på starten, med mindre risk att få utrustning sönderriven av vassa taggar.

Juan Carlos är av våra nyaste medlemmar.

Dessutom jobbade vi på att permanenta den start halvvägs ned i backen på nordsidan som Juan Carlos och Leandro, några av våra nyaste medlemmar, röjt under sommaren. Den är utmärkt för nybörjare när det är lite för friskt på toppen. Riktningen är fri rätt ut mot stora landningen.

Leandro sänker medelåldern i klubben avsevärt och bidrog till att vi kunde registrera en LOK-aktivitet – viktigt för vår status som idrottsförening. Dessutom kunde Leandro svinga en lie.

När vi flyger på Granholmstoppen ska vi alltid ta för vana att göra en liten insats för skötseln. Om man ser ett nyponskott som kommer upp på startplatserna, ryck bort det. Om det ligger skräp, plocka upp det. Om gräset börjar växa högt, ta med en lie om ni har och slå så mycket ni pallar. Och så hjälps vi åt att rapportera när det är dags att ta dit gräsklippare. Det är fint gräs på hela starten, och om vi håller undan ogräset ett par gånger om året bevaras ytorna fina.

Prez som liemannen.

Nürnberger Rostbratwurst på grillen.

Tolvan röjer in i det sista medan Pierre just stigit till väders från den välklippta starten.

Och det blev lite flygning på söndagen även för de som slitit i två dagar. Vinden låg rätt på och det var på det hela ganska underbart.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.