Dansa på askan

Askan från den tidigare sopförbränningsanläggningen i Lövsta i nordvästra Stockholm bildar några kullar mot Mälarens strand som i dag är en av de få backar för västvind vi har. Lövsta har bivit alltmer populärt, och lördag 13 okt blev det platsen för helgens klubbaktivitet.

När hösten kommer är inte vinschfältet alltid det självklara valet för helgens fältteam. Av flera skäl är våra backar och hangflygställen bättre och mer tillgängliga när solen står lite lägre på himlen. Termiken riskerar då inte att skapa turbulens på låg höjd, och när isen lägger sig har vi en fantastisk tillgång i ett antal hang i flera riktningar.

I oktober råder lite mellanläge, men eftersom tunnelbanebygget tillfälligt förkortat Barkarby-stråket valde helgens fältteam att samlas i Lövsta. Här finns mjuka kullar mot sjön som funkar bra för markträning och små skutt, om än sällan någon riktig flygning. Men som alla vet är bra markhantering alla bra flygs moder, och runt 20 piloter kom ut och hade skoj i det varma sköna vädret.

Sopförbränningsstationen, dit det gick järnväg så sent som på 60-talet (delar av banvallen finns kvar) ersattes av en återvinningscentral, och nu är det tal om att bygga ett kraftvärmeverk på platsen som ersättning för anläggningen i Hässelby som avvecklas. Ritningarna ser inte ut att hota flygbacken, utan tvärtom kanske den kan förbättras i samband med bygget om det blir något.

Det finns en ridskola i närheten, och området gränsar till koloniområden och naturreservaten i södra Järfälla. Vad kunde passa bättre än en utvecklad flygbacke som funkar för grishang i västvind??! Bäst av allt: det går att ta bussen hit.

Vinden kommer in ganska ostörd från Mälaren. En bra plats för markträning. En påminnelse till fältteamen att aldrig lämna walk-over om det finns möjlighet till en aktivitet av något slag. Bara för att det inte är vinschväder betyder det inte att vi kastar in handduken. Det är många nya medlemmar i klubben nu, som behöver tryggheten som våra funktionärer ger när, de ger sig ut och utforskar våra flygställen. Att ha ett team på plats varje helg, det är en viktig del av vårt "varumärke" som vi ska vårda.

Flygare och ryttare i solnedgången.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.