Höstresa 2015

hc15 oliver1

Ett av de stående inslagen i Fenix-kalendern är en höstresa till något land söderut. Vi har genom åren provat Spanien, Italien och Slovenien, med varierande resultat. I fjol återvände vi till Hotel California, ett flygpensionat i Almuñecar på den spanska sydkusten strax öster om Malaga. Bekvämt direktflyg med SAS sportavtal är en viktig komponent i arrangemanget. Du kan läsa mer om Hotel California i fjolårets långa reportage.

I år hade vi tur med vädret. Det blev flygning alla dagar. På bilden ovan är Oliver på finalglid ned mot stranden i La Herradura efter att ha repriserat fjolårets bedrift att flyga från Otívar till kusten. Halva gänget lyckades någon gång under veckan med det här sköna flyget, som inte är helt lätt utan kräver strategi, taktik och en massa tålamod för att inte hamna stående på något oländigt ställe.

Oliver Torlo:
– Ja, vad ska man säga, sju dagar med paella, oxsvans kokt i vin, lammkött, räkor, grillade lokala korvar, mango sorbet och choklad bakelser. Sommarvärme, bad klockan sju på kvällen och trevligt sällskap av klubbkompisar. Dirk, engagerad guide/instruktör som också är ägare av hotellet och som alltid har plan B och C i bakfickan, goda råd och tips. Bilderna här säger mer en hundra ord.

hc15 johan1 almunecar

Johan och Mats tog kustflygningen ett steg längre och landade i Almuñecar.

hc15 bjorn4 arnestart

Närmaste flygstället Otívar var på sitt bästa humör, inte lika styggt som i fjol. Alla kunde flyga, och med tålamod gick det också att få till snygga bedömningslandningar på "skräcklandningen". Arne startar ovan, Hasse landar nedan (efter vad som kändes som en halvtimme på basen).

hc15 bjorn5 hasselandarotivar

Ibland hamnade vi runt moln och fick hålla tungan rätt i mun för att inte tappa kollen på var alla andra var. En skön grej med att vara ensamma på ett flygställe är att alla kan lita på varandra, på att alla håller bra marginaler. Då känns det tryggt att flyga även när man blir överrumplad av svajig sikt.

hc15 oliver3 moln

Det var en termikvecka, och de enda gliden på hanget i La Herradura bjöds de som flög ned från Otívar och anslöt hanget ovanifrån. Istället var Cenes riktigt bra i år, med långa och höga flyg. Arne, Mats och Oskar känner på startförhållandena nedan. Snart är det dags.

hc15 bjorn6 cenesstart

Det blev gott om tillfällen att flyga nära varandra och tjoa. Björn och Johan på gemensam utflykt.

hc15 johan5 bjorn

Några klättrade en bra bit över 3 000 meter. Johan här nånstans runt 2 800.

hc15 bjorn3 johan

Johan gled in över Alhambra.

hc15 johan2 alhambra

Oskar Nilsson:
– Fenix höstresa var helt suverän. Timtals med rolig och utmanande flygning. Lärde mig otroligt mycket. Att få slå sitt egna höjdrekord tre dagar i rad var riktigt roligt, slutade på 3069 möh. Nu ska jag försöka anpassa mig till vardagslivet, det blir en utmaning när man varit bortskämd med bra flygning en hel vecka.

hc15 oskar1 cenes

Belåtna flygare på landningen i Cenes.

hc15 johan3 ceneslandning

Lennart Karlsson:
– Vanligtvis så brukar en eller två dagar på en veckoresa bjuda på kasst flygväder så vi får chansen att var turist på landbacken. Men denna gång så var det flygbart varje dag så det blev bara några timmar på lördags eftermiddag som några kunde ta en promenad till stranden. Vi passerade då detta hus!? Ett märkligt bygge men helt klart så är det en äkta "Husbåt"!

hc15 oliver2 bathus

Johan Nordenfelt:
– Efter frukost sista flygdagen åkte vi direkt upp till starten i Otivar. Dirk agerade wingdummy och rapporterade ”it’s bumpy”. Som vanligt var Oliver först ut och kämpade hårt för att komma upp. Inversionen satte stopp för högre höjder. Efter ett tag lyckades jag och flera andra komma upp på lite högre höjd. För att våga passera första dalen mot pyramidberget krävdes 3-400 meter över start. Efter någon timmes teknisk och småtrixig flygning var det dags att ge sig av. Nu kunde jag vägen ner mot havet och efter pyramidberget var det betydligt lättare. Vid Twin Peak fick jag kämpa lite för att hålla mig kvar i en liten blåsa men sen var det bara att blåsa på ner till stranden i La Herradura. Strax efter kom både Oliver (som tappert kämpat i över tre timmar:-) och Dirk. Sist kom Mats med sin Delta och gled bort och landade i Almuñécar istället.

hc15 johan4 laherradura

Maten på HC går inte av för hackor.

hc15 oliver4 paella

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.