spanien14 0179

Här kommer sent om sider ett bildreportage från Fenix höstresa 2014. För femte gången begav vi oss till spanska sydkusten, och för tredje gången till Almuñecar. Där driver belgiskfödde instruktören Dirk Bormans tillsammans med sin hustru Tracy det skärmflygindriktade pensionatet Hotel California.

spanien14 0201

Runt Almuñecar finns flera fina flygställen. Ett ligger alldeles ovanför staden. Man måste bara ta sig några hundra höjdmeter upp längs de branta sluttningarna, i idealfallet på vägar som inte är hala av nattliga regn.

spanien14 0213

Sluttningarna rymmer stora fruktodlingar, och man kan stanna och tjuva en avocado om man törs. Den smakade utmärkt när den mognat hemma i Sverige.

spanien14 0186

Man kan plocka färska mandlar också.

spanien14 0205

Även en dag utan termik eller hangvind kan det bli sköna nedflyg från Alfamar, med landning på någon av stränderna. På bilden ovan syns de två uddarna längs Almuñecars strandlinje, och längst till höger udden bakom vilken vi hittar La Herradura, ett annat fint flygställe i området.

spanien14 0024

Landning på stranden Playa Velilla i östra Almuñecar.

spanien14 0038

Väster om Almuñecar ligger La Herradura med sin hästskoformade bukt som givit namn till staden. Här är det inte ovanligt med hangvindar som tar oss flera hundra meter upp i luften. I extrema fall bildas våg som kan lyfta ännu högre.

spanien14 0058

Även i september finns det sol-och-bad-turister på stranden, och det gäller att se upp var man lägger ned tyget.

spanien14 0085

En timme bort, in i landet, ligger Granada. Den fina motorvägen är klar, och resan är snabb och trygg. På starten i Cenes de la Vega har man en vacker utsikt åt nordväst, över Granada.

spanien14 0074

Landningen finns inom synhåll, intill en trafikplats framför starten. Till vänster syns resterna av sommarens skogsbrand.

spanien14 0061

Nästan alltid fin termik i Cenes, men även om flygen kan bli långa är det trixigt att ta sig några längre sträckor.

spanien14 0136

Här jobbar vi oss ned mot Granada, med målet att vända över det moriska palatset Alhambra.

spanien14 0135

Men det brukar bara vara några få som grejar det, åtminstone om man vil kunna ta sig hem utan promenad. Sajtrekordet enligt Flightlog upptäckte vi innehas av Folke Ljungnér.

spanien14 0080

Starten i Cenes från luften. Det är gammal kulturmark med rester av bosättningar och jordbrukskonstruktioner.

spanien14 0147

Två glada flygare myser efter ett långt hårt pass i luften.

spanien14 0152

Den tuffaste flygningen finns ganska nära, på en halftimmes körväg upp till Otivar. Starten ligger vid en antennstation och är jättefin, men landningen är trixig och utmanande. Det gäller att träna på precisionslandning hemma. Om man fixar att sätta sig på en femöring även när det pumpar på runt landingarna på vinschfälten, så är man en bra bit på väg för att landningen i Otivar ska gå som en dans.

spanien14 0165

Det här året var det ovanligt hård flygning i Otivar. Kraftig termik, väldigt turbulent och snabba förändringar med moln som utvecklades och sjönk ned över topparna. Här med gasen i botten mot Pyramiden (just bakom piloten framför mig) – första turnpoint på uppgiften Otivar–La Herradura, alltså att flyga ned till kusten och landa på stranden. Det var flera som klarade den flygturen inte bara en utan två gånger under veckan.

spanien14 0255

Den här dagen var det lite chansartat, men också fina möjligheter för skickliga piloter med is i magen. Här står jag snopen på marken efter att ha tagit riktiga smockor och till slut blivit hamrad till marken, och ser Oliver sakta glida över mig på typ 15 meters höjd. Sedan gjorde Irving samma sak. Men jag fick en fin promenad.

spanien14 0257

Varannan kväll brukar vi äta ute och varannan hemma på hotellet. Här är det Bar-B-Q med Mr Faulty (Dirk) i full fart vid grillen. Smaskigt är bara förnamnet. Vi längtar tillbaka.

spanien14 0221

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.