arsmote 2794

I lördags 24 november var det dags för Fenix att knyta ihop verksamhetsåret 2011–2012. Klubbens högsta beslutande organ, årsmötet, hölls "som vanligt" i festlokalen på Maria Bangata 13. Och vilket årsmöte det blev, inte konstigt att vi slår nya rekord i deltagarantal.

När styrelsen skulle planera för inköp av mat och dricka sneglade vi på hur många som kom förra året – och det var ett misstag. Före själva årsmötet hade vi bjudit in alla nya medlemmar till ett välkomst- och informationsmöte och till vår glädje så kom det ett dussintal nya entusiaster, men även några ”gamlingar” dök upp. Det inköpta bubblet räckte dock till för alla att skåla med.

I köket hade vi tagit "Jag Stefan"-Stefan till hjälp. Stefan rörde i grytorna och piffade till den traditionella gulaschsoppan. Stefan och undertecknad hade tidigare på dagen tömt gulaschhyllan på ICA medan Jocke stod i den helt vansinnigt långa kön på Systembolaget för att inhandla dricka. Våra beräkningar av inköpen baserade sig på förra årets årsmötesdeltagare och, som sagt, det var ett stort misstag.

arsmote 2701

Några av årets nya medlemmar i samspråk med ett par veteraner.

Det kom i runda slängar, nästan dubbelt så många till årets möte. Vi var 49 Fenixar som samlades för att ha årsmöte, välja ny styrelse, fatta beslut om framtiden, umgås och glädjas åt våra kamrater som blev välförtjänt prisbelönta för sina insatser. Men maten tog snabbt slut, det räckte inte till backning och även drickat tog för första gången slut. Men jag tror alla var nöjda ändå.

Ordförande Björn höll i klubban och drog verksamhetsberättelsen och förvaltningsberättelsen. Det kunde konstateras att vi har fått en mycket duktig revisor som mycket nogsamt kontrollerat om förra årsmötets beslut genomförts.

Styrelsen kunde stoltsera med att ha förverkligat ett av klubbens långsiktiga mål, att ordna ett nord-syd-stråk på Härkeberga. Däremot fick styrelsen skamset erkänna att de inte riktigt hade utrett Björn Svedemars motion från förra året om att införskaffa en skoter och en abrollvinsch. Tor Jansson föreslog att istället för skoter skulle en riktigt stor fyrhjuling införskaffas. Fenix har dock ett stort problem med var vi ska förvara våra prylar på ett säkert sätt. En av mopparna stals ju ur hangaren i somras (men återfanns) och en stor del av styrelsearbetet har handlat om just lokalproblematiken. Årsmötet beslutade dock efter Björn S yrkande att en faktabaserad utredning med för- och nackdelar för de båda alternativen ska tas fram av styrelsen. Sen pratades det lite om hälsotillståndet för våra båda vinschar och att Bettan ska få en riktig renovering.

arsmote 2729

Revisor Cecilia vände på alla stenar och gjorde en gedigen revision av både ekonomi och verksamhet.

Därefter drog Finansminister-Hasse ekonomin och det konstaterades att klubben har ett alldeles lagom överskott på tolv tusen kronor. En guldstjärna till Resebyrå-Hasse som lyckats budgetera våra resor till Åre och Kåseberga så att de har gått jämnt upp. Statistik-Hasse gav oss några roliga siffror; vi har nu närmare 180 betalande medlemmar, vilket är rekord. Det är också rekord när det gäller antalet tjejer i klubben, 23 stycken. Andelen är dock ungefär densamma som alltid, 13 procent. När det gäller vinschdrag så är det dock alla-tiders-låg. Vädret har inte riktigt varit på vår sida. När Hans var klar läste revisor Cecilia revisionsberättelsen, och årsmötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet.

Ordförande Björn drog verksamhetsplanen för nästa år, och att ordna med lokalfrågan på Barkarby är en av de viktigaste punkterna för styrelsen att arbeta med. Därefter fastställde årsmötet medlemsavgiften till oförändrade 400 kronor.

Nu var det dags för valberedningen att träda fram och det gjorde valberedningens ordförande Nina samt Stefan. Under ett flertal år har flera av styrelsens ledamöter varit desamma. Förutom ordförande Björn så har Finansminister-Hasse, Hasse Åberg och undertecknad suttit i styrelsen en längre tid. Nu tyckte dock Hasse Å och jag att det var dags att lämna plats för nya krafter. Denna gång lite mer aktivt än de vanliga orden om att ”jag ställer min plats till förfogande”. Det var med blandade känslor som jag avgick eftersom vi har haft så jäkla roligt och trevligt de här åren. Avgick gjorde också Pub-Henke som har svårt att få timmarna att räcka till för flygning samtidigt som han är tvillingpappa och dessutom har ett nytt jobb. Valberedningen hade alltså haft lite att göra med att hitta tre medlemmar som skulle tycka det är roligt att arbeta med styrelsefrågor. Det fixade de dock med bravur. Till nya i styrelsen valdes Therese Palm, Patrik Bäckvall och George Askew. Till ny vice ordförande valdes Staffan Rolfsson. Jättekul och lycka till allihop! Som en inte alltför stor överraskning omvalde årsmötet Björn till ordförande och omvaldes gjordes också Finansminister-Hans.

Revisor-Cecilia har gjort sitt jobb så bra så hon omvaldes, likaså Mattias Joëlson som fortsatte som suppleant. Till ny valberedning valdes Johan Wallström och undertecknad. Så det är till oss ni ska vända er med förslag till nästa års styrelse.

arsmote 2715

Valberedningens ordförande har gjort sitt jobb och kliver av scenen, därefter en stunds paus när styrelsen organiserar Det Stora Prisregnet.

När all formalia var avklarad så var det dags för Det Stora Prisregnet. Men innan dess plockade Björn fram två flaskor av något med många konsonanter (košutnk) som våra gästvänliga trevliga värdar i Slovenien skickade med oss hem. Ja, vad ska man säga och hur kan denna dryck beskrivas…? Själv skulle jag säga att det är nog det otäckaste jag någonsin har druckit och ganska obeskrivligt beskt. Den slovenska döden? (Ordförande Björn tycker det smakar manligt.)

Nu hade vi i alla fall fått bränsle för premieringen. Pub-Henke och Jag Stefan premierades med bubbel för sina insatser att ratta Flygpuben. Bästa fältteam i år blev Team 1 som fick Mozartkulor att smaska på. Allas våra hjältar, dvs. vinschförarna tackades med bubbel.

arsmote 2762

Kalabalik när klubbens vinschförare hurrar för varandra.

Nytt för i år var ett pris som vi kallar Fenix Flygkompis. Vi har ju några riktiga pärlor i klubben som alltid ställer upp och visar prov på extra härligt kamratskap. I år gick kompispriset till Mattias Joëlson och Daniel Lehnberg. Varsin statyett tilldelades mycket välförtjänst dessa herrar.

arsmote 2779

Ordförande Björn delar ut pris till 2012 års "Fenix Flygkompisar" Mattias och Daniel.

Vinnare av Poängplockarcupen (PPC) blev Fredrik Angrimer och för den prestationen, tillsammans med allt webbfixande, fick Fredrik ett jättefint fårskinn från Härkebergafåren. Men, inte nog med det; han erhöll också Svenska Flygsportförbundets bronsmedalj för lång och trogen tjänst för Fenix (utmärkelserna delades ut på Skärmflygförbundets instruktörsseminarium morgonen därpå). Denna jättefina medalj fick även undertecknad för sina fem år som vice ordförande. Oj, vad stolt jag är! Vi som avgick fick också bubbel som tack.

Men den stora utmärkelsen, Klubbmästare 2012, fick Tor Jansson för alla sina fantastiska prestationer under året, med silvermedaljen i SM som främsta bedrift. Grattis Tor! En riktigt tjusig pokal hade Björn letat fram, som nu är invigd som klubbens nya vandringspris. Tor fick också ett silvergrått Härkeberga-fårskinn.

I gammal god tradition så vandrade årsmötets deltagare iväg för att avsluta kvällen på lokal. Men först skulle det diskas och städas och det gjordes också, särskilt av några ansvarskännande hjältar. Det blev Rival i år igen, men den här gången skrämde vi tydligen vakter och hovmästare när en hel drös glada skärmflygare helt plötsligt fyllde upp baren. Ville vi vara så vänliga att förpassa oss till lokalen längst ner? Där skulle vi kunna få plats allihop och det fick vi. Kvällen fortsatte att vara så där riktigt, riktigt trevlig. Och min sista dag som vice ordförande i Fenix fick ett riktigt, riktigt roligt avslut.

Foto: Hans Eklund och Björn Hårdstedt

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.