Årets första flygdag

granholm1732

Den första någorlunda organiserade flygdagen 2012 blev på Granholmstoppen i måttliga nordliga vindar söndagen 8 januari. Ett tjugotal piloter var på plats, och dessutom både häng- och modellflygare – så det var en gedigen flygsportdag. Synd bara att inte fler från vår egen klubb var där.

Efter en fin höst fram till början av oktober började det blåsa förskräckligt, och sedan regna. Det har bara blivit enstaka flygdagar. Eftersom vintern låtit vänta på sig denna säsong har det inte varit kul på vare sig vinschfält eller i våra backar om man inte är väldigt förtjust i att klafsa i lera.

Men nu är det ett nytt år, och det har börjat med härliga minusgrader. Isarna fryser och vi hoppas kunna hanga på våra hemmaberg inom kort. I väntan på isen blev det en jättefin dag på Granholmstoppen söndag 8 januari. Inte hangbart som vi kanske hoppats, men väldigt fint för backgliding för piloter på alla nivåer.

Lite special idag var att faktiskt tre flygsporter fanns närvarande och njöt av vädret. Dels pågick grundkurs för hängflyg. Väldigt roligt att se att hängflyget lever i Stockholm.

granholm1739

Och så var även ett gäng modellflygare där.

granholm1747

Det funkade väldigt bra att samsas i luften, och skam vore det väl annars. På bilden nedan är alla igång samtidigt. Det som ser ut som en fågel är ett modellflygplan, den lilla som skymtar i nederkanten av bilden ovan.

granholm1777

Väldigt vackert med hängflyg i luften i urban miljö.

granholm1779

Granholmstoppen är som bekant betesmark under sommarhalvåret. Det har medfört inhängnad som inte i alla stycken blivit helt lyckad. Vi har kontakt med Hästa gård och ska ta ett snack med dem tillsammans med Mats på diskgolfen för att få området att funka optimalt. Vi ska försöka flytta en del stolpar och stängsel som hamnat lite olyckligt, särskilt på nordvästsidan (till vänster utanför bild nedan).

granholm1784

På den andra sidan myntet kan vi konstatera att backen blev ordentligt nedbetad under hösten, och att det mesta av den höga vegetation som brukar vara ett elände och kräva insatser med röjsåg och motorgräsklippare är - - - borta. Att "skärmflyg + kossor = sant" vet vi alltid har gällt i Kåseberga. Kul att det funkar här uppe också.

Dags att sätta igång hjälmkameran, och göra en koordinerad start med Bertil Lundblad. fast vinden räckte inte för att vi skulle kunna grisa (nytillkomna läsare får ta reda på vad "grishang" betyder ;-) ). Här landar vi intill varandra. Ja förresten, den "remsa" som tidigare har lämnats obrukad från backen ut mot vägen plöjdes upp i höstas. Vi har redan pratat med Hästa gård om att åter lämna en landningsremsa med gräs, så blir det tydligare hur vi kan landa utan att skada växande gröda.

granholm1507

Det börjar bli sent. Joakim Hansen, som idag ensam representerade team 5, gör en sista start.

granholm1791

Och så ännu en promenad uppför den 30 meter höga backen. Daniel L kommer skuttande på lätta fötter. Det blir så mycket lättare med frost i marken, särskilt om man är riktigt flygsugen.

granholm1804Du har inte behörighet att skriva kommentarer.