Septemberluft på Härkeberga

Mittersta helgen i september gav oss fint flygväder på Härkeberga, med molnsug, segelflyglandningar, mass-tandem, fårvallning, korvgrillning, och allmänt mys. Men meningarna gick isär om hur varmt det egentligen var. Grått var det, men Bertil L har ny vinge som han gärna puffar upp i en vacker ceris ros för att ge oss lite färg i gråvädret.

Höstros 

Det kändes lite som början på hösten. Stora sträck med gäss och spridda grupper av trumpetande tranor passerade på sin väg mot solen medan vi stod kvar i snålblåsten. Lördagen lovade termik och förväntansfulla horder av piloter strömmade till. Men det kändes mest som veckan innan jul ju längre dagen led, tyckte en del. Mer vid vinschen där kassören satt och huttrade, än på starten där presidenten försökte övertyga alla om att det var sommar iförd camo-shorts. Prez säz: Summer!

 Jag tror, jag tror på sommaren!

Prez kanske blev varm av alla tandemstarter. Björn och Mats D och Fredrik jobbade nämligen hårt med tandemflyg hela dagen – Björn och Mats med besökare och Fredrik med sina sista höjdflyg i tandemkursen. Velodrom-vingen fick visa vilken arbetshäst den är. Nedan drar Fredrik iväg på en av sina sista starter under kursen, med Mats som passagerare.

Fredrik startar

Och nu är det faktiskt så att Fredrik snart är klar instruktör, efter en lång tids slit för att få ihop alla utbildningar och praktiker som behövs för att bli placerad "överst i näringskedjan" ;-) Han ser ganska nöjd ut nedan, på ett av de sista flygen på tandemkursen.

 Snart klar...

En rolig upptäkt på Härkeberga är att pizzerian i Skolsta har skärpt till sig lite, och nu serverar rätt OK pizzor (det har var lite "DM i fettdryp" tidigare). Så nu har vi både dass och pizzeria vid vårt flygfält!!! Rickard Danielsson i tjänstgörande fältteam visar här hur en ordentlig funktionärslunch bör se ut.

 Rickard och pizzan

Ett segelflygplan från Långtora damp ned hos oss på planerad utelandning, och drogs iväg igen till stor publik. Det är inte första gången, och ganska kul. Vi har ju blivit lite kompis med flygarna i Stockholms Segelflygklubb också, sedan den lyckade flygdagen och kräftskivan 23 augusti.

Segellandning  Segellandning

Segelstart

Och under dagen blev det många drag och ganska höga releaser när vinden vred mot flygfältets riktning. Och lite lyft hittade vi också under molntäcket. Det var flera som kunde glida runt och nolla långa perioder, och flera gånger kunde vi flyga runt nära varandra.

Flera i luften

Ett massivt utbrytningsförsök av en fårflock tvingade fram avancerad fårvallningsteknik. Vid starten såg vi inte hur det gick till, men av det hysteriska flabbandet på radion att döma måste det varit roligt.

Fårvallning

Fårvallning

Söndagen kom med löfte om solsken och svaga vindar och visst blev det till slut så! Men inga piloter!! Vi hade en liten mysdag med korvgrillning, kaffedrickning, solstolssittning, får-rodeo och när dagen var slut hade vi på nåt sätt loggat 31 drag, vete sjutton hur det gick till – ingen var ju där.

Nu är det bara två helger kvar på Härkeberga denna säsong, men vi längtar redan tillbaka. I april 2009 vill vi se den här vyn igen, och gärna från lite högre upp.

Härkeberga by

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.