Episk smitning i Ekholmsnäsbacken

De magiska flygdagarna i Ekholmsnäsbacken avlöser varandra. Den "nya" backen är bättre än någonsin, och Ekholmsnäs befäster sin titel som juvelen i kronan bland Stockholms flygbackar. 22 maj blev en "smitardag" att minnas.

Tor i Ekholmsnäsbacken

Det såg riktigt bra ut på prognoserna, och det snackades på Anslagstavlan dagarna före. Några var på plats redan på förmiddagen, medan andra stökade av dagens jobbestyr så fort det gick.

Flygen var långa och goa, typ en kvart eller mer. Det pulserade lite, så till slut halkade man ur, men ofta gick det att hanga uppe över toppen massor med vändor. Långt över liftwirarna och mot skogen på norra sidan. Tor har hittat en favvoknöl att studsa på, framför utslaget uppe vid toppen (bilden ovan). Flygningen är väldigt fin. När det pulserar så mycket som den här dagen så måste man självklart hålla god marginal till stolpar och wirar, men det finns ändå gott om utrymme att leka.

Från luften

Extra roligt att det finns en så fräsch restaurang nere vid golfklubben, där vi lät oss väl smaka. Staffan heter krögaren, och han har tidigare drivit restaurangen vid Strömma kanal, och det är riktigt gott. Det finns något i restaurangen för varje plånbok, allt ifrån ostfrallor till lyxiga "dagens tips", och även en lunchmeny för cirka 85 kr. Det går även att få sig en landningsöl.

Tor i motljus


Vi gjorde några iakttagelser vad gäller samspel flygning–golf.

1. I backens södra kant ligger ett golfhål, ett rätt kul hål för den som är intresserad av golf – man slår uppifrån i brant utförsbacke ned mot den lilla greenen som kan ses till höger på flygfotot ovan. Missar man får man plikta ett slag och slå om. En skräckis.
Det är inga problem med det här hålet när man flyger, för man ser utslaget väl från luften och kan hålla undan när det kommer någon spelare. Men när man promenerar upp för backen längs den grov-singlade stigen kommer man in i banans område, och det kan vara irriterande för en spelare som står där uppe. Bästa (och bekvämaste) sättet att gå upp till toppen är därför längs rodelbanan som ringlar sig i skogen alldeles intill backen med bekväm stigning. Och sedan korsar man bollbanan längre upp istället för att gå precis där det kan dimpa ned bollar.

2. Vi ska undvika att landa onödigt nära driving-rangen och störa golfspelanas koncentration (minns "Ursäkta röran"-sketchen med frälsningssoldaten med huliganhorn). Och det är absolut förbjudet att planera för landning in mot driving-rangen, och därmed riskera att pluslanda PÅ banan. Landa uppe i backen, eller glid till vänster om nätet med god margnal – det finns hur mycket landning som helst där (se bild ovan).

3. Vad vi minns är det ingen som i modern tid lagt tyget på någon stolpe eller annan grunka. Låt oss fortsätta så – håll marginalerna. Med tanke på omständigheterna är det extra viktigt att allt fungerar perfekt nu.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.