Putte flyger vidare

 Peter Pettersson

Instruktören och Fenix-medlemmen Peter "Putte" Pettersson omkom vid en olycka i Mexico torsdagen den 22 januari. Putte var på träningsläger med landslaget, och skulle delta i en tävling som började på lördagen.

När Putte återupptog tävlingsflygningen för några år sedan etablerade han sig snabbt som en av de bästa i landet. Silvermedaljen vid SM 2001 följde han upp med 11:e plats 2002 och 4:e plats 2003. Han var också med om att ta SM-guld i lagtävlingen, för både B-Stallet och Fenix. Han vann vårt eget klubbmästerskap i Mälarcupen 2003.

På eftermiddagen den 22 januari passade han på att träna några acromanövrar utanför landningen i Valle de Bravo. Putte var en av de första svenskar som på allvar började lära sig de nya avancerade manövrar som dök upp i slutet av 90-talet. Jag minns fortfarande när han ringde och glädjebubblande berättade att "nu sitter SAT:en". Acroflygningen kostade Putte ett nödskärmskast förra sommaren, men "det vet ju alla" att ett nödskärmskast inte är hela världen. Tills den här dumma torsdagen i januari då allt gick fel. Det tekniska kan vi lämna åt sidan i dessa rader, det behandlas i många andra sammanhang. Vi kan bara konstatera att Putte föll hårt i vattnet och att hans liv gick inte att rädda.

Vi är många som haft förmånen att flyga och skoja med Putte genom åren. Vi har förlorat en trevlig och social kamrat, flygkompis och instruktör som vi delat många skratt med, och som lärt oss en hel del om flygning. Tillsammans med sin kompanjon Simon har Putte också haft en betydelse för skärmflygning i Stockholm som inte kan överskattas, genom de möjligheter att flyga som skapades på Tvetabergs-fältet vid en tid då klubbarna var på dekis. Man skulle faktiskt kunna säga att Putte även på ett sätt är "pappa" till Fenix Skärmflygklubb, eftersom han var med och drog i gång klubben Capitol Soul Gliders som visserligen blev kortlivad, men som 1997 rekonstruerades och bytte namn till Fenix.

Skärmflygsverige sörjer en kul filur.

Björn Hårdstedt, klubbordförande

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.