Bästa flygdagen någonsin blev kanske den sista

Troligen har det aldrig tidigare flugits så länge, så högt, av så många i Ekholmsnäsbacken som söndagen den 25 april. Men den fantastiska dagen hade en bitter bismak: kommunen och en arrendator har fått för sig att skärmflyg och golf är oförenbara entiteter, och förklarar oss inte längre önskvärda i backen.

Gustav gasar för fullt i Ekholmsnäsbacken- skärmflyg

Ekholmsnäs är en av de allra bästa skärmflygbackarna i Stockholmsområdet, om inte rent av den allra bästa. Backens profil är perfekt för både nybörjare och avancerade piloter, med en sluttning som blir allt brantare mot toppen.

Men ingen lycka varar för evigt. För att få in pengar till kommunens fritidsverksamhet och ha råd att driva skidbacken på vintern, har Lidingö kommun arrenderat ut backen till en golfentreprenör som byggt en utslagsbana vid bergets fot. Trots artiga diskussioner med golfentreprenören Johan Mihkelson Ringqvist har han varit tydlig om vad han kräver: skärmflygarna ska väck. Huruvida det finns lagligt stöd att förbjuda skärmflygning i backen är tveksamt. Med hänvisning till allemansrätten kan man hävda rätten att röra sig även på golfanläggningar om man inte stör spelet, men eftersom golfanläggningen arrenderar en stor del av backen, och höga nät står i landningszonen, är åtminstone nybörjarflygning omöjliggjord. Vårt argument att flygningen innebär ett MERVÄRDE för golfanläggningen och mycket små störningar för golfspelet ställde sig Mihkelson mycket kallsinnig till. Läs sist i reportaget hur vi gått vidare.

För nu ska vi berätta om den fina flygningen sista helgen. Denna helg stod golfbanan nästan färdig, och skyddsnätet nere vid cykelvägen var på väg upp. För att ta ett rejält farväl till Ekholmsnäsbacken som vi känt den, men samtidigt markera att vi INTE tänker sluta flyga där utan bara kommer att göra det på ett nytt sätt, hade Fenix manat till massiv uppslutning helgen denna helg. Vädret var perfekt, men ändå var det inte mer än 15 piloter på plats på lördagen.

På söndagen var uppslutningen mycket bättre. och flygvädret var ännu bättre, helt SJUKT bra. Med en stadig vind från ost-nord-ost och mycket sol, var det inte bara bra hang, dessutom utvecklades en termikskorsten av Gesunda-modell över toppen. När eftermiddagssolen brände på på baksidan och lätermiken började pumpa nådde vi nära 100 meter över toppen på berget, och Fredrik hade kunnat dra på distans mot centrala Lidingö om han velat (och kanske landat vid stadshuset). 20–30 piloter var igång när det var som intensivast, inklusive Tomas och Ori från Skärmflygskolan som skolade elever, troligen för sista gången på ett tag denna plats. Nedan några bilder från denna sista underbara helg på det som varit Stockholms kanske allra förnämsta flygbacke.

Bilder från söndagen:

Gustav Fredrik HÖGT! Björn H Gustav

1) Gustav Hagberg tyckte det var kul att flyga igen efter allt pluggande.
2) Fredrik Angrimer så högt upp att vidvinkeln inte räckte till, här har han just släppt ut öronen efter att ha varit nära 100 meter över toppen.
3) Björn Hårdstedt funderar på att korsa kanalen, men tänker att, nää.
4) Gustav igen, lågsniffarnas mästare.

Fredrik och Gustav Massor med folk Bertil I Lasse och Gustav

5) Gustav och Fredrik var kungar i luften.
6) Full fart i backen.
7) Bertil Ivert kurvade ett par varv termik över skidliften (termiken kom nere från halfpipen och rullade upp i ravinen).
8) Kalix-Lasse känner på vinden halvvägs upp i backen, ett bra sätt att lära känna en ny backe.

Björn H Lasse Bertil L Fredrik

9) Björn startar på toppen.
10) Kalix-Lasse fick som alla andra god motion, för man ville bara upp igen även om man sagt "det här får bli sista flyget". Fredrik gjorde promenaden 18 gånger på lördagen, det blir nästan 1000 höjdmeter, halvvägs till Kebenekajse!
11) Bertil Lundblad trives på toppen.
12) Fredrik 500 (600? 700? 800?) trivdes ännu mer, som alltid. 

Björn plåtar

13) Flygande fotograf och reporter, president Björn (foto: Stor-Hasse). Vi ser fram emot många fler fina dagar på Ekholmsnäs, på något sätt. Man blir så glad här.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.