Flygning med Kung Bore

Första riktiga vinterdagen med djup snö och gnistrande sol på Barkarby. Johan Wallström hade inte bytt till vinterdäck, men tog tunnelbanan till Barkarby istället.

Så har äntligen vintern slagit till, det var länge sedan man var bortskämd med en sådan vinterdag som denna. Obetänksam på grund av tidigare dåliga vintrar, hade jag glömt byta till vinterdäck. Men flygvädret var perfekt och Fältteam 5 hade startat upp verksamheten på Barkarby. Det var bara att glömma bilen, jag tog tunnelbanan till Akalla i stället. Det är fantasiskt att man enkelt kan ta sig till flygstället utan bil.

Fältteam 5

Efter 40 minuter var jag på plats och möttes av en fantastisk dag. Det var bara att packa upp "flygmaskinen" och anmäla till teamet att jag var redo. Fältteam 5 med Håkan och Stefan poserar ovan. Christer satt vid vinschen, men blev avlöst senare så han också kunde flyga. En anteckning i startloggen och sedan lägga upp skärmen för start. Det rådde nollvind vid marken men blåste lite mera från nordväst på höjd. Starten krävde lite mera "go" i stiltjen. Startledaren gjorde sin sedvanliga kontroll efter ikrokning och anropade vinschen, "Då har vi Johan Wallström, elevlicensare på blå lina". "Sträck upp blå lina." Sedan var det bara att springa för allt vad tygen höll och trycka på A-remmarna. "Kör, kör, kör" kom från startledaren och draget ökade, jag lättade i den klara vinterluften.

När vinschdraget var klart relesade jag på 280 meter och flög över ett vackert vinterlandskap. Flyget var inte det längsta i tid som jag gjort men absolut ett av det vackraste, hittills. Det blev tre flyg till denna dag, releasehöjden blev bättre på de nästkommande flygen, nästan 400 meter, sedan fältteamet fått hjälp av presidentens nya fyrhjulsdrivna BMW med att dra bort vinschen ända till bortre bantröskeln i den djupa snön.

Det är dock inte så viktigt att alltid mäta flygen i tid och höjd. Dessa flyg gav ytterligare vinscherfarenhet, och det är trevligt att komma ut och träffa kamraterna i klubben. Man lär sig alltid något nytt oavsett om man är i luften eller lyssnar och pratar med de mer erfarna piloterna. Det var inte många som flög denna dag, men vi som gjorde det hade desto roligare. Björn flög tandem med ett födelsedagsbarn samt födelsedagsbarnets dotter och kompis, och alla såg ut att trivas utmärkt i luften, förhoppningsvis framtida klubbmedlemmar. Fredrik F-500 kom med ett filmteam som gör en reportagefilm om skärmflygning som examensarbete. Det blev en del filmat i luften, med Björn och fotograf i tandem och Fredrik som filmstjärna. Det skall bli roligt att se det färdiga resultatet. En besökare från B-Stallet hade vi också.

Jag själv

Vi som var på plats hade en underbar dag med flygning och flygsnack. Som ny medlem i Fenix så känner man sig alltid välkommen och blir väl omhändertagen på flygfältet med råd och tips.

Tyvärr tar dagarna fort slut denna tid på året, på bilden ovan är skuggorna redan låånga. Men när flygningen var slut så samlas alla på Calle Flygares Café som ligger i klubbstugan vid banänden för en "after-flight" Det är alltid trevligt att stanna där för en våffla eller gulaschsoppa och prata om dagens flyg eller lyssna på gamla historier.

Ett stort tack till fälteam 5, samt övriga Fenixmedlemmar för en fin flygdag.

/Johan Wallström

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.