Sista starten på Malmby

Fenix slängs ut från "sitt eget" flygfält efter åtta år

Fenix skärmflygklubb har haft Malmby flygfält som hemmafält varje sommarhalvår sedan år 2000. Men nu ser det ut att vara färdigfluget. Den entreprenör, BRG Marketing, som driver fältet (som ägs av kommunen) har vräkt Fenix och alla andra etablerade hyresgäster, eftersom ett stort utländskt företag hyr fältet under maj–augusti 2007.

Att hitta någon annanstans att flyga under den begränsade perioden vore hanterbart, men dessvärre har hyresvärden BRG presenterat nya regler som bara kan tyda på att de vill tömma fältet på föreningsliv och satsa uteslutande på kommersiella kunder. Av oklar anledning får det nämligen plötsligt inte finnas mer än en hyresgäst på fältet samtidigt, och vi måste därför boka hela fältet för 7 000 kronor per dag för att kunna planera några föreningsaktiviteter. Något som självklart är omöjligt för en idrottsförening med knappt 200 medlemmar.

Skärmflyg - sista starten på Malmby?

Startledare Bertil Ivert ser till att Patrik Jacobson får en behaglig och
säker sista start på Malmby 14 april 2007. Bertil har inte bara flugit skärm
på Malmby – han landade stridsflygplan av modell Lansen här på 60-talet.

 

Det är så knasigt. Alla vi som varit hyresgäster på Malmby flygfält genom åren har gjort en poäng av att sambruka anläggningen så att alla får plats, även om någon har fått maka åt sig lite ibland. Det gäller skärmflygare, räddningstjänst, motorklubbar, tävlingsarrangörer m fl. Under de år vi har varit på Malmby har det ibland hänt att tre–fyra verksamheter samtidigt pågått på fältet, sida vid sida. Inte ens när fallskärmshopparna var på fältet under två år hade vi några problem att koordinera för sambruk. Dessutom har det varit självklart för oss som hyresgäster att fältet samtidigt kan användas av det rörliga friluftslivet. Vi skärmflygare brukar ofta ha trevliga samtal med passerande hästryttare, inlinesåkare och andra som njuter av att vistas på fältet. BRG har gjort klart att de helst skulle vilja hägna in hela fastigheten och stänga all form av rörligt friluftsliv ute, även när ingen verksamhet pågår på fältet.

Fenix sänder därför idag ett "protestbrev" till Strängnäs kommun, och ber dem påverka sin hyresgäst – vår arrendator. Vi har ett tidigare arrendeavtal med kommunen som vi anser att BRG ska erkänna (det vanliga är att underarrenden följer med när man tar över ett större arrende). Läs brevet som pdf-fil.

Nedan finns fler bilder från sista helgen, och om man högerklickar dem kan man hämta högupplösta versioner, även av den översta bilden. Fri användning för pressen. Foto-byline: FENIX Skärmflygklubb för alla bilder utom den nedersta med vindstruten, där fotografen heter Beatrice Josephson).

Fullt med folk på södra starten. Ett trettiotal medlemmar flög sista helgen 14–15 april 2007.
Här drar Henrik Collin just upp sin gul-blå-vita skärmflygvinge i den behagliga startvinden.

Strängnäsbon Gustav Tomner i svart overall förbereder sin tredje utbildnings-
start på Malmby. Startledare Mattias ser till att vinschlinan är korrekt ikopplad.

Fenix ordförande Björn Hårdstedt tar ned vindstruten efter
dagens flygning, kanske för allra sista gången på Malmby.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.