Mälarcupen 2002

malarcup02 vinnare

Det blev äntligen "hemmaseger" och flera topplaceringar för Cirrus i tävlingen som klubben startade för två år sedan, och som sedan i fjol arrangeras tillsammans med Fenix.

Tävlingen inleddes på torsdagen 9 maj på Malmbyfältet. Peter Mannerstråle höll tävlingsbriefingen.

mc02 briefing

Men termiken ville inte riktigt infinna sig rakt under högtryckscentrat, och vinden hade mycket högre gradtal än vad som utlovat vilket gav sidvind på Malmby och ganska kassa releasehöjder. Tävlingsledaren kliade sig i huvudet.

mc02 mannerstralestrut

Och piloterna väntade, och väntade, på att någon som startade börja klättra.

mc02 vantan

Men startkapaciteten var det inget fel på. Här startar två piloter samtidigt norrut. Startledare Jarefjord i mitten håller koll på piloterna.

mc02 dubbelstart1

Många försök gjordes att komma iväg, och upphämtningsbilar körde runt i närområdet och plockade upp landande piloter för nya startförsök mest hela dagen. Så här knasig blir man efter n:te hämtningen bakom samma skogsdunge:

mc02 tovehamtad

Och trots att vissa hade lagt sig till med riktiga termikfrisyrer blev det aldrig bättre. Liksom i fjol gick den första dagen utan en godkänd tävling.

mc02 suits

Men humöret var ändå på topp, och till det bidrog en välskött grill och bra musik.

mc02 korv

På fredagen skulle det dra över på syd, och vi bestämde att flytta till Tärnafältet, efter vår övernattning på vandrarhem i Enköping. Magnus Österberg klippte till i den uppgift som genomfördes i frisk sydlig vind på fredagen, och flög 59,9 km till Hedemora. Fem andra Cirrusar fanns bland de nio bästa. Nedan är Magnus på väg mot Avesta efter att ha passerat Sala.

malarcup02 magnusutsikt

Men det satt hårt åt. Johan Appelqvist (nedan tv med Putte) från CPS flög längre, men fick fel på sin gps och kunde inte godkännas.

mc02 appeloputte

Peter Sjöstedt från Fenix flög också långt, men utom tävlan. Peter kom tillbaka till starten när tävlingen fortfarande pågick, men vågade inte chansa på att slå de 26,7 km han presterat. Han startade om utom tävlan och flög 56,9, vilket hade räckt för en pallplats.

En bra tävling alltså, och en värdig segrare. Eftersom Mälarcupen även utgör distriktsmästerskap så kan Magnus Österberg också titulera sig distriktsmästare. På andraplatsen trängde sig ett tandemekipage in, med förbundsordförande Calle Bejvel (nedan tv) som befälhavare! Det går en hemsk historia om att hans passagerare blev flygsjuk och kräktes över centrala Avesta, men det kan väl aldrig vara sant?!

mc02 bejveltandem

Trots "bara" ett godkänt tävlingsheat kändes årets upplaga av Mälarcupen som en stor succé för både tävlande och arrangörer. Vi hade ett fantastiskt sommarväder, många och långa flyg, bra kalas, duktiga funktionärer, och ett svenskt rekord (tandem av Carl Bejvel). Tävlingen är nu definitivt en tradition.

mc02 puttemoln

En av de tyngsta favoriterna i förhandssnacket var Peter Pettersson (som slåss med klubbkamraten Sjöstedt i toppen på Distansligan), men i själva tävlingen gick det inte så bra. Kanske var Putte trött efter sina åtta (!) starter på torsdagen (ovan landar han efter en av dem), för han kom "bara" 22,4 km. På lördagen visade han emellertid var skåpet ska stå genom att dra iväg sju mil ända till Torsåker. Även i fjol gjorde Putte ett fint flyg utom tävlan, när han landade i Trosa hamn på torsdagen. Börjar detta bli en ovana?

mc02 andersstart

På lördagen och söndagen blåste det ganska mycket. Det gjordes en del intressanta starter, och när piloterna började backa och rulla linan av vinschtrummorna ganska snart efter att fönstret öppnats på lördagen, beslöt tävlingsledningen att först stänga fönstret och sedan avbryta tävlingsuppgiften. Det blåste så mycket, att när vi som redan var i luften landade en bit norr om Sala, var det med stadiga grepp om C-paketen för att inte riskera att dragga ända till Sundsvall. På söndagen var det ännu värre, men det gjorde ingenting. Vi hade genomfört en bra tävling, och hade party med musik och kubb istället till dess vi packade ihop.

mc02 forbrodring

Ett särskilt stort hurra för alla funktionärer som ställde upp och gjorde Mälarcupen så lyckad. Vinschförare, startledare, linhämtare, bilförare, korvgrillare, festfixare — hurra för er!

Resultat Mälarcupen individuellt 2002

 Plats

 Namn

Skärm

Klubb

km fluget

Poäng

1

Magnus Österberg

Sigma 4

Cirrus

59,9

1000

2

Carl Bejvel (tandem)

Mac Pacha

CPS

41,3

689

3

Allan Malmlund

ProDesign Target

Cirrus

40,4

674

4

Per-Arne Nordmark

Omega 5

Cirrus

32,4

541

5

Fredrik Bergner

Swing Cirrus 2

B-Stallet

31,8

531

6

Peter Sjöstedt

Gin Nomad

Fenix

26,7

446

6

Tove Andersson

Gin Bandit

B-Stallet

26,7

446

8

Per Suits

ProDesign Project

Cirrus

24,6

411

9

Mats Lindberg

Sigma 5

Cirrus

23,5

392

10

Peter Pettersson

Omega 5

Fenix

22,4

374

11

Daniel Mattsson

FreeX Spark

Arctic

19,5

326

12

Bertil Ivert

Gradient Bliss

Fenix

18,6

311

13

Anders Eklind

Gin Bonanza

Cirrus

16,5

275

14

Jan Järnesjö

Ozone Proton

Cirrus

11,6

194

15

Urban Hedlund

Sigma 5

Fenix

10,4

174

16

Mario Holmström

Nova Xyon

Fenix

6,6

110

17

Svante Ring

Apco Simba

Cirrus

5,8

97

18

Olle Andersson

Gradient Onyx

Fenix

4,2

83

19

Johan Appelqvist

Ozone Proton

CPS

19

Mikael Jarås

Sigma 4

B-Stallet

Tack till Mälarcupens sponsorer:

sss
Stockholms Skärmflygskola

ah
sky teknik Velodrom
Du har inte behörighet att skriva kommentarer.