Nordvinden vi väntat på

Läget vi väntat på: när nordan blåser över Malmby är det kalasläge för långa distansflyg ned över Sörmland. På lördagen var det sydlig vind, men på söndagen blåste nordan.

malmby00klippt malmby00tjur

När vi kom till Malmby hade våra Strängnäs-medlemmar varit där och busat med gräsklipparen.

Glada minnen från lördagen: Jan Björenäs och Jan Järnesjö kom iväg norrut, medan jag landade bland några kossor. Som visade sig vara tjurar som skrapade med klövarna i gräset och frustade. Jag skuttade raskt över ett taggtrådsstängsel.

malmby00grustag malmby00e22b

Men det var söderut vi skulle. Det lyfter ofta bra över Malmby, och om man får första blåsan direkt efter release kan vara ganska säker på att få ett långt flyg. Här har det börjat stiga direkt för mig, och jag driver rakt söderut över motorvägen E20. Grustaget till vänster funkar nog bra, men ofta hamnar man bredvid det, rakt mot Åkers Styckebruk. Under mig ringlar motorvägen från vänster, Svealandsbanan i mitten och gamla E3:an från höger.

Lite längre bort från fältet, som syns till höger i bild. Höjd cirka 900 meter. Jag är på väg "bakåt" i bild, spikrakt söder ut. Strax går jag ur vår sektor, och kommer på att vi inte kollat om det är öppet södetut, i sektor Vängsö. Jag ropar länge i radion och får till slut klartecken. Men det fiffiga är att det alltid är 1 350 meter i de sektorerna, så man kan komma långt utan att det ens är öppet.

malmby00marvik malmby00stiger3

Uppe i molnbas var det väldigt skumpigt den här dagen, och inte läge för att fibbla med kameran. Marvikarna, där man åker långfärdsskridsko på vintern, skjuter som ett spjut söderut mot Gnesta och Vängsö.

Men visst gick det att fotografera när det steg. Målet för dagen var att komma så långt söderut som möjligt. Jag var så ivrig att jag till slut målade in mig i ett hörn i ökande vind, och tvingades landa på ett litet fält som låg lite dumt till, mellan en sjö och en kulle som nog gav bra rotorer, plus att det gick en ledning tvärs över. Men jorden såg mjuk ut, och det var bara att skota hem och gå ned. När jag vek skärmen stod en tant med kikare i ett hus långt bort, och jag bjöd in mig på "oväntat besök-fika". Sedan fick jag skjuts tillbaka till civilisationen, i form av handelsboden i Laxne. Där avgår en buss två gånger varje lördag, och tänk att det var en kvart kvar till en av avgångarna när jag kom dit. Buss till Läggesta där klubbkamrat väntade med bil. Yippee!

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.