Sen påsk i Åre

are00 01

Åre har rykte om sig att vara ett "knepigt" flygställe. Elaka vindar kan göra berget oflygbart i långa perioder, brukar man få höra. Må så vara, men när Fenix kommer på besök är Bergakungen alltid på sitt soligaste humör. Om du vill ha säkert flygväder — häng med Fenix till Åre på den traditionella påskresan!

Det började dock lite osäkert. På tisdagkvällen gav vi oss upp på skutan med sista kabinen för att chansa på lite kvällshang. Men vinden bara blåste. Vi sökte skydd i kabinstationens nedre servering, och hjälpte personalen att göra slut på överblivna munkar. Det blåste verkligen apa utanför. Nedan är Christer Wahlgren ute och konstaterar att flygning inte är att tänka på ännu. Och klockan tickade.

grotta

En korp gav oss en riktig lektion i hård hangflygning. När klockan slog sex var vi tvungna att lämna fiket men hur skulle vi ta oss ned. Jo, på rumpan.

pasar1

Utrustade med plastsäckar alternativt hala byxor begav vi oss till avgrundens kant, i detta fall Röda Rappet.

pasar2

Full fart utför backarna. OBS, det här kan man bara göra sent på våren när snön är tjock, mjuk och fjädrande. Andra tider är det farligt för ryggen. Här kommer Carlo Schmidt farande.

pasar3

Ordförande Lars brakar rätt in i fångstnätet, och Janne B gör en kullerbytta strax intill. De två bryter ihop i skrattparoxysmer medan Lars Myrgård promenerar förbi. Till slut kom vi ned till Olympia där en viss kassör startade och tog sig ned till Draklanda med sedvanliga elefantöron. Resten fortsatte på plastsäckarna.

På onsdagen vaknade vi till det mest fantastiska flygväder.

rappet1

Vi begav oss upp på toppen, men vinden låg lite snett från väst, så vi knallade ned till Rappet-väst-starten, som ligger i skuggan till höger i bilden. Vinden kom och gick. Ibland gick det jättebra att hanga framför starten, ibland var det ingen vind alls. Bra träning på nollvindstart, och så fort man kom ut över Olympia kom vårtermiken skuttande nerifrån de svarta branterna.

rappet2  rappet3

Det är något speciellt med att fotografera starten ovanifrån.

skutan

Inga problem att kurva upp över Skutan. Aningen blåsigt, men med ny skärm som gör några extra knop framåt vågar man sig att ta en sväng över toppen, för att sedan gasa ned igen mot kabinbanans toppstation.

ovankabinstation  rappet5

På fredagen blåste det ganska hårt, och några försökte sig på att hanga på 1000-metersstarten. Det gick bättre för vissa än för andra. Nedan är det Fredrik Lindholm som ger den församlade skärmflygkolonin en uppvisning.

fredrik2

Det var allt för den här gången.


Du har inte behörighet att skriva kommentarer.