Pingst på Österlen

kaseberga00 01

Österlen var på sitt soligaste humör när Fenix kom på besök. Men också på ett ganska blåsigt humör. Friska sydliga vindar dominerade på lördag och söndag, på fredagen blåste det knappt alls, och på måndagen ville en kuling ge oss medvind hem. Det här innebar att det inte blev lika mycket flygning för nybörjarna som vi hoppats. De snälla hangen i Ravlunda funkar på ostlig vind, och någon sådan såg vi inte röken av. Istället var det över rökerierna i Kåseberga hamn vi flög på fredagen, och på stora hanget i Hammar på söndagen.

På lördagen blåste det rakt syd, vilket passar bra för hanget inne i Kåseberga hamn. När vi kom upp till hangkanten mötte vi ett gäng göteborgare med Janne Orbing i spetsen. Gustav Hagberg var i luften mest hela tiden.

kaseberga02

Det blåste upp snabbt, och många tvekade över att starta. Det blev en del sittande innan göteborgarna startade och visade oss hur ett hang ska kläs av. Göteborgarna är galna, hangar på vad som helst. Sticker ut på lunchen och hangar på fabrikstak och containrar. Så vi som hade behörighet i det tuffa vädret kände oss rätt sugna efter ett tag.

kaseberga05

Det kunde tidvis bli ganska trångt framför starten, och vi lattjade friskt med hovring och handklapp och liknande. Whoops, här kommer Björn Berglund i sin Oxygen. Jag backar lite smidigt, och Björne passerar på utsidan.

kaseberga06 

I andra änden av hanget, bort mot Ales stenar, kunde man flyga ända ut på udden innan venturin började slita i tyget. Det var ganska kul att flyga ut över rökerierna och dra några höga gungor över tyska turister. Det var extremt läge för "uppvisningsflygning" eftersom man kunde göra nästan vad som helst utan att trilla ur stiget. Vinden var stark, men laminär och fin. Ingen turbulens alls. Så trots att flygstället ser ganska läskigt ut med hus, skorstenar och taggtrådsstängsel nedanför, var flygningen säker om man inte bar sig dumt åt.

kaseberga09

Det blåste för mycket för att skola, och därför hade vi sällskap av instruktör Pierre Rosén (ovan) på Sky Adventures större delen av dagen. Pierre har öppnat en butik i Kåseberga.

söndagen hade vinden dragit över på sydväst, vilket avgjorde saken. Hammar är ett legendariskt hang som man "ska" ha flugit när man börjar komma uppåt i licensgrad. Även här var vinden förskräckligt hård, och drog dessutom åt väst, vilket gav en vind som kom in snett från höger mot hanget. Åt höger fick man trampa speed med sträckta tår, och åt vänster fick man snabbt en fruktansvärd fart. Det här innebar att långt ifrån alla kunde eller borde flyga. En bra illustration av det faktumet fick vi när en elevlicensare under en lite lugnare period gjorde ett startförsök, och svängde i en lång västerbåge i medvind rätt in i hangkanten med en axel ur led som resultat. Därefter sa managern stopp för fortsatt flygning och vi tappade en trevlig kändis-medlem.

hammar02

Hur tufft det var illustreras lite av den här bildserien. Det är Michael Andersson som ska starta. Han är Pilot 2 och ganska erfaren. Gör alltid snygga starter. Han har ganska ny utrustning som han inte prövat på hang förrut, och vågar inte starta utan ett ankare i beredskap. Simon leker i bakgrunden, och så fort som han flyttat på sig ska Micke starta.

hammar04

Han lättar direkt, men Marek tar tag i honom. Marek, förresten, ett kapitel för sig: Han ringer från Gesunda på lördagkvällen, förtvivlad över det katastrofala vädret på Cirrus Junilyft, får besked att det ser bra ut på Hammar, sätter sig i bilen och kör 80 mil ned på natten till ett vandrarhem som vi ordnat, sover sex timmar och flyger sedan fyra — snacka om entusiast! 

Det finns en regel som säger att om man inte kan starta utan ankare ska man inte starta alls. Det är ganska klokt. Ankaret ska inte hjälpa piloten att få upp skärmen, men däremot kan piloten behöva hjälp att komma över hangkanten. Horisontalla vinden är kraftigast just vid kanten, och det kan vara väldigt svårt att själv ta sig framåt. Med ankarets extra vikt och puttande kommer man förbi kanten ut i lyftet, och sedan flyger man.

hammar05

Oj här kommer Pierre. Vad ska vi hitta på?  Tänk om man skulle ta och göra skuggbilder på hangväggen. Ska vi pröva med ett kryss?! Som för att kryssa i rutan "kryssa här om ni haft en skitkul dag på Hammar!"

hammar14

Kryss! Vi har haft en skitkul dag på Hammar!

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.