Första flyget på Malmby

Vi har ett nytt sommarfält, det nedlagda krigsflygfältet i Strängnäs-Malmby. 23 oktober provflög vi med hjälp av Krister Edlunds avrullningsvinsch "Wincent 1".

malmby99 03

Det har varit febril aktivitet under hösten för att hitta ett nytt flygfält för Fenix sedan vi lämnade Tvetaberg. En idé som dök upp och nu ser ut att realiseras, är att vi satsar på att ha TVÅ fält. Ett som ligger nära Stockholm där de flesta medlemmar bor, som vi främst använder under vinterhalvåret då vi inte har behov av högre luftrum. Och ett fält som ligger längre bort från den kontrollerade luften runt Bromma och Arlanda, där vi kan få högt i tak för långa distansflyg.

Vi har legat och krupit på topografiska kartor över hela Sörmland, från Södertälje söder och österut. Men det krävdes att vi höjde blicken lite för att hitta vårt nya sommarhem. Nästan ända borta i Strängnäs ligger ett krigsflygfält som nyligen tagits ur krigsorganisationen.

Björn H och Bertil I åkte ut i början av oktober och letade rätt på platsen, och trodde knappt sina ögon. Där finns 2 kilometer asfalt och gräs på bägge sidor. En väg delar fältet i två halvor, men gräsbanorna är drygt 1 000 meter långa vilket vore perfekt som vinschfält. Efter kontakter med den militära myndighet som ansvarar för anläggningen (F7 Såtenäs) har vi fått tillstånd att provflyga, och det gjorde vi alltså i lördags.

malmby99 04

Med hälp av Krister Edlunds vinsch tog sig några av testpiloterna smidigt upp i molnbas på 550 meter. Först ut var Mats Danielsson. Det gick som synes galant. Tänk på att när man startar med avrullningsvinsch (abroll) så ska piloten alltid starta på gräs även om bilen kör på  asfalt.

malmby99 05

Mats på väg upp i molnbas (vilket betydde ungefär 600 meter denna dag).

malmby99 02

Nöjda provflygare: Krister Edlund, Vincent 1, Mats Danielsson, Christer Wahlgren, Jan Björenäs, Björn Hårdstedt och Johan Kattilavaara.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.