Utflykt till Gränna och Brahehus

brahehus1
Landningen vid den gamla glasskiosken nedanför Brahehus.

Björn H och Janne B hoppade i bilen och for till Vättern en fredagmorgon i slutet av oktober. Radion gav oss läskiga nyheter om ett diskotek som brunnit i Göteborg. Vårt problem skulle knappast bli hetta.

Brahehus är ett av de klassiska hangställena i östra Sverige. När vinden blåser stadigt från nordväst är det dags att bege sig dit. Ruinen står stadig däruppe på klippan, vid motorvägen, där det också finns en start. Men den är ganska trång, och det kan vara en bra idé att pröva starten borta i Gränna första gången. Läs mer om Vätternhangen på Linköping-klubbens webbsidor.

brahehus2

Starten i Gränna ligger på Vretavägen, till vänster om husen uppe på berget på bilden till vänster, alldeles norr om tätorten. Vretavägen syns längt upp till höger på kommunens karta. Linköpings Häng & Skärmflygklubb hyr startplatsen, och det är fritt fram att starta där, bara man iakttar gällande ordningsregler för flygstället.
(OBS: Gränna-starten är numera bebyggd)

brahehus3

Så här vackert är det uppe på starten. Visingsö syns i fjärran. Det stor några träd framför förrut, men de har just sågats ned.

brahehus6

brahehus4

Janne kommer snabbt i luften. Det bär fint idag. Vinden ligger på vinkelrätt in mot berget, men varierar lite i styrka.

brahehus5

Nu flyger vi båda två. Starten är det lilla gröna fältet bakom björken. Längst till vänster kan man ana Brahehus ruin.

 

Det var fruktansvärt kallt med mina tunna handskar, och det var nog tur att jag trillade ur efter en dryg halvtimme i luften. Händerna värkte av köld. Hade tagit ett litet varv in över Gränna då vinden vred och avtog, och jag gled försmädligt nedför backen medan Janne försvann norrut mot Brahehus. Nedanför starten ligger två snälla fält där man kan landa, bara man ser upp för hästspillning. Väl uppe igen hade det åter blåst upp, men klockan var mycket, och jag körde efter Janne som flög högt därborta över Brahehus, mot en gödselstack som ödet hade valt som hans landingsplats.

brahehus7

Janne på väg mot gödselstacken. Handkolorerad stämningsbild.

Du har inte behörighet att skriva kommentarer.