JA slide show
 

Drifthandboken finns i en fjärde upplaga.
Hämta den längst ned på sidan.

08-668 68 88 147.200 MHz 170 medlemmar
Förstasidan
Härkeberga – Fenix sommarfält print

Härkeberga

Härkeberga är vårt nya flygfält i Uppland efter flytten från Malmby. Det är ett "riktigt" flygfält med vindstrut och hangar, hemvist för några sportflygplan, men det har inte varit någon riktig fart på motorflygandet på några år. Däremot är Härkeberga ett centrum för rc-helikoptrar. Byn är känd för sin kyrka med berömda takmålningar, och ligger i ett mysigt kulturlandskap med kuperad terräng, runstenar och byar med vackra timrade hus. Det finns vandrarhem på gångavstånd. Om sanningen ska fram så är det inte så många sam saknar den ödsliga "flygfältsbrutalismen" på Malmby.

Det finns ett fik uppe vid kyrkan som serverar smörgåsar, läsk, kaffe och glass under juni–augusti. Det finns fräscha toaletter med rinnande varmt och kallt vatten vid vändplanen uppe vid klockstapeln. Förstärkningsfrukost kan man skaffa till exempel på McDonalds i Stäket. Det går bra även vid den välsorterade Preem-macken före Ekolsundsbroarna. Där finns också en bra kaffemaskin och fräscha lunchpaket. Missa inte "truckermontern" med knasiga 24-voltstillbehör!

Ordningsregler på marken

Vi befinner oss på privat mark, där det finns barn och tamdjur. Kör väldigt långsamt inne på fastigheten.
Om starten är i östra banänden parkerar man till höger längs staketet mot vindstruten.
Om starten är i västra banänden kör man ned till starten på banans norra sida.

Flygområdet

Själva flygfältet är 750 meter långt, men vi har en grind in till fårhagen i östra änden så vi kan dra ut över 900 meter lina. Härkeberga ligger i segelflygsektor Enköping som kan öppnas till FL60, och norrut blir det ännu högre i tak när man kommer in i de segelflygfälttäta delarna av Upplandsslätten. Långtora flygfält ligger inte längre bort än Åkers Styckebruk från Malmby, och blir säkert ett populärt mål för mini-distanser, med goda möjligheter att kurva med segelkärror. Söderut tar det stopp efter ett tag, men ännu har ingen till exempel utnyttjat möjligheten att flyga in och ta termik över centrala Enköping. FL60 gäller även där.

Längst ned på sidan finns en karta över sektor Enköping (den hette Lena förrut och såg lite annorlunda ut).

Översiktskarta

Hitta dit

Med lokaltrafiken: Det går faktiskt att åka med lokaltrafiken nästan hela vägen från Stockholm till Härkeberga. Ta pendeln från Stockholm C mot Bålsta kl 07.40 eller 09.40. Tåget tar 45 minuter. Från Bålsta går buss 803 till Skolsta varannan timme, t ex 08.30 och 10.30. Det är det lilla samhället vid korsningen med bensinmack och pizzeria, som man kör genom på väg till Härkeberga när man korsar gamla E18. Därifrån är det bara några km till Härkeberga och man kan säkert få skjuts med någon eller bli hämtad. Bussresan tar 20 minuter. Man kan också ta tåget till Enköping och be någon hämta.
Med bil: Kör E18 mot Enköping. Sväng av motorvägen vid Grillby och ta höger mot Uppsala. Följ den vägen utan att ta av någonstans (följ alltså inte skyltningen mot Uppsala eller Örsundsbro). Vägen är lite krokig på några ställen, men fortsätt bara, så kommer du fram. Man passerar en OKQ8-mack vid korsningen med gamla E18 i Skolsta, då är det vara 3 km kvar. Avstånd till Härkeberga från Norrtull: 65 km. Kör in till flygfältet till vänster om de röda byggnaderna.

SLs logotyp Ta snabbaste vägen med SL till oss

Reseplanerare för buss mellan Bålsta och Skolsta

Användbara länkar

Enirokarta
Härkeberga kyrka
Norrgården vandrarhem i Härkeberga
Bredsand camping & vandrarhem i Enköping

Skrivet av Björn Hårdstedt i mars 2008

 

Enköping

 

 

Distansligan 2014


1. Tor J77.4 km
2. Patrik N67.9 km
3. Johnny B63 km
4. Johan B42.2 km
5. Anders E40.7 km
6. Janne J36.9 km
7. Fredrik L30.7 km
8. Magnus 27.5 km
9. Ulf C27.3 km

Alla gjorda SDL-flyg >>

Licens & säkerhet

Licensförnyelse 2014
All nödvändig info >>

Fenix Säkerhetspolicy
Läs den, alltid aktuell >>

Fenix Drifthandbok
Alla Fenix styrdokument har samlats i en Drifthandbok, som alla funktionärer bör vara väl förtrogna med.

Nya medlemmar

Vi hälsar de senaste nya medlemmar välkomna:

Rino Carlsson
Lars Nygren
Pontus Andersson
Jonas Sjöberg
Ralf Biedert
Andrzej Galica
Viktor Ölén
Ragnar Thurén

Las mer

Vilka är här?

Besökare: 877 st
Inloggade: 1 st

Jill Salander

Totalt: 878 st