Johannelundstoppen var lite av nationalarena för skärmflyg. Tusentals skärmflygare har gjort sina första luftskutt här. Kullen byggdes av massor från utbyggnaden av västra Stockholm. Skidliften lades ned i början av 90-talet och därefter var det framför allt skärmflyg och bmx i backen. Bostadsbebyggelse har dock förstört backen som det flygställe det var. Man kan inte längre flyga mot väst, som tidigare, men det finns fortfarande möjlighet till nybörjarträning i svag vind, och hang i nv-vind.

Johannelund är Stockholms genom tiderna mest använda skärmflygbacke. Den var utmärkt för backglidningar på egen hand för oerfarna piloter, och rolig även för "proffsen". Fallhöjd 30 meter. Backen var tidigare skidbacke, belysningsstolparna står kvar på ena sidan. Klubbhuset erbjöds en gång skärmflygarna, som tackade nej och sedan brann det ned.

Men nu har ett bostadsområde byggts på det som var den stora huvudlandningen, och husen ger dessutom rotorer mot backen vid frisk vind. Backen är trots det fortfarande en bra plats att träna balansering vid svag till måttllig vind. När nordvästvinden friskar i kan man fortfarande möjligen hanga i övre delen av backen, men då måste man hålla sig till höger för att inte hamna i rotorer bakom bebyggelsen. 

Hitta dit

Med tunnelbanans gröna linje mot Hässelby Strand, Stig av vid station Johannelund eller Hässelby gård.
Med bil: Lite oklart i nuläget var bästa parkering ligger. Kanske på Rabattvägen i bostadsområdet.

Användbara länkar

Johannelundstoppens historia på "Mitt Hässelby"