Stockholm

Översiktskartan visar Stockholms mest besökta flygställen. Klicka på vindstrutarna för en beskrivning samt vägbeskrivning. För att se flygställen utanför den karta som syns när sidan öppnas (Härkeberga, Rangsta m fl), zooma ut med hjälp av minustecknet, eller dra kartan åt önskat håll. 

1. Barkarbyfältet
2. Härkeberga
3. Vängsö
4. Tärna
5. Tvetaberg
6. Botkyrkabacken
7. Ekebyhovsbacken
8. Ekholmsnäs
9. Flottsbrobacken
10. Fredhäll
11. Granholmstoppen
12. Gröndal – Ormberget
13. Gärdet - Kampementsbadet
14. Högdalstoppen
15. Ingaröhanget
16. Johannelundstoppen
17. Klövberget
18. Korpberget
19. Rangsta
20. Träkvista

21. Skinnarviksberget
22. Sätrastrand
23. Kalkberget, Mörkö
24. Lillängsdal
25. Ullnabacken Täby
26. Hamra

Kalkberget ligger på Mörkö, rakt över Himmerfjärden från Rangsta sett. Det är ett fin hang mot sydost som går att använda även sommartid för den erfarne pricklandaren. 

Foto: Oliver TorloUllnabacken är högst i länet och ligger i Täby norr om Arninge handels- och industriområde. Kommunens långsiktiga plan är att den ska bli en del av ett idrotts- och friluftsområde.

Foto: Jerry MartinezBotkyrkabacken är Fenix paramotorstart. Vi har tillgång till toppen av kullen för start och flygning ut över Södertörns vidder.

kompass ssosandudden introFlygstället Träkvista Består numera av två platser. Dels en ssv-sluttning som blivit kvar av grustaget i det nya bostadsområdet Sandudden. Och dels en större sydsluttning som ligger någon km längre västerut längs Ekerövägen och som vi kallar Fantans hög efter en lokal sägen.

Tvetaberg ligger strax sydväst om Södertälje och är hemmafält för Airsports (tid. Stockholms Skärmflygskola). 

Korpberget är ett av Stockholms fantastiska vinterhang. Här finns inte ens antydan till landning nere vid vattnet. Berget stupar rätt i Mälaren med hisnande panoramautsikt. Starten är stor och fin och inbjuder till topplandning.

I Gröndal intill Essingeleden ligger Ormberget, med en fin sluttning åt nordnordväst. Det här är ett väldigt bra hang med en bra start och fint lyft, som dock kräver is för säker landning. Landning nere på klipporna är möjlig, ingen har vågat prova ännu.

Ett av de mer spektakulära flygställena i Stockholm ligger på Kungsholmen, rakt under Brommas inflygning. Nedanför Snoilskyvägen i Fredhäll finns klippor som tillsammans med husen på Snoilskyvägen bildar ett flera hundra meter långt hang mot sydsydost. Säker landning endast när isen ligger.

Hamra grustag ligger i Tullinge och har länge varit ett sådant flygställe om vilket man säger "det här kanske kan bli något". Men nu har grustaget avvecklats och slänterna jämnats till så det blivit närmast ett "Dunes de Hamra".

Sätra strand är ett året runt-hang ovanför Sätra strandbad i sydvästra Stockholm. Inget för nybörjare, och ger ganska ofta bomkörningar eftersom vinden måste ligga exakt från rätt håll för att det ska fungera.

Härkeberga är vårt sommarfält i Uppland. Fina möjligheter till termikflygning och sträckflygning i flera väderstreck.

Barkarby är ett fantastiskt litet flygfält, nästan "mitt i stan" inklämt mellan inflygnings­­rutterna till Arlanda och Bromma. Fenix har haft Barkarby som "sitt eget" vinterfält sedan 1999. Fältets styrka är också dess svaghet, och 2010 stängdes flygfältet för motorflyg. Men vi blir kvar.

Rangsta är ett havshang med stupstart på Södertörn, vid Himmerfjärden mittemot Mörkö. Landhöjningen har medfört att en vassrugge i viken intill hanget har grundat upp och torkat, så det nu finns säker landning trots att flygingen sker över öppet vatten.

70 meter höga Klövberget ligger i Tyresö, och erbjuder möjlighet att hangflyga på vind som kommer ostörd över Kalvfjärden. Berget har två starter varav den södra är ganska okomplicerad. Säker landning saknas när isen inte ligger.

På Gärdet väster om Kampementsbadet finns ett sportfält med gräsplaner för fotboll. I kanten på idrottsfältet finns en backe som fungerar förvånansvärt bra som lekbacke för skärmflyg. "Backglidningarna" blir inte längre än 20–30 meter i bästa fall, men det är ett bra alternativ till att inte flyga alls vid envis sydvind.